Ukrajina Amerika
Foto: EPA/IVAN BOBERSKYY

Američka vojska počela je da obučava ukrajinske snage o sofisticiranim raketnim sistemima koje je Vašinton najavio da će poslati Kijevu, nakon čega je Moskva upozorila da bi to moglo da izazove šire vazdušne napade u Ukrajini.

Portparol Pentagona potpukovnik marinaca Anton Semelrot rekao je da ukrajinski vojnici treniraju na visokomobilnom artiljerijskom raketnom sistemu ili HIMARS u bazi za obuku Grafenver u Nemačkoj i na drugim mestima u Evropi.

SAD su prošle nedelje pristale da pošalju četiri precizna raketna sistema srednjeg dometa u Ukrajinu kao deo odbrambenog paketa vrednog 700 miliona dolara (655 miliona evra).

Zvaničnici su najavili da će biti potrebno da vojnici prođu kroz obuku u trajanju od tri nedelje pre nego što rakete mogu da odu na bojište.

Ruski predsednik Vladimir Putin upozorio je u nedelju da će bilo kakve zapadne isporuke raketnih sistema većeg dometa podstaći Moskvu da gađa „objekte koje još nije gađala“.

Oko 900 ukrajinskih pripadnika do sada je prošlo obuku o raznim vrstama oružja SAD, uključujući i haubice koje se isporučuju na linije fronta.

***

Bonus video: Vežbe ukrajinske vojske sa američkim anti-tenkovskim raketama Džavelin

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar