Foto:profimedia.rs; shutterstock

Kvalitet ukrajinske vojne snage, za koju se nekada smatralo da je predstavljala značajnu prednost u odnosu na Rusiju, degradiran je zbog velikog broja neiskusnih vojnika, nestašice municije, uključujući artiljerijske granate i minobacačke bombe. Procenjuje se da je od početka rata poginulo ili ranjeno čak 120.000 ukrajinskih vojnika, u poređenju sa oko 200.000 na ruskoj strani, koja ima veću vojsku, piše Vašington Post.

Komandant bataljona 46. vazdušno-jurišne brigade, koji je poznat pod pseudonimom Kupol, rekao je da „ima samo nekoliko vojnika sa borbenim iskustvom. Nažalost, svi su već mrtvi ili ranjeni“.

PROČITAJTE JOŠ:

Ipak, Andrij Jermak, šef kancelarije ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog rekao je da stanje ukrajinskih snaga ne umanjuje njegov optimizam – „Ne mislim da smo iscrpili svoj potencijal, jer mislim da u svakom ratu dođe vreme kada morate pripremiti nove kadrove, što se trenutno dešava“.

Ministar odbrane Velike Britanije Ben Volas kazao je da situacija za Rusiju može biti gora, jer je tokom prošlomesečnog sastanka NATO-a 97 odsto ruske vojske već raspoređeno u Ukrajini i dodao da Moskva trpi „nivoe iscrpljivanja iz Prvog svetskog rata“.

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski opisao je 2023. kao „godinu pobede“ Ukrajine, a njegov šef vojne obaveštajne službe Kirilo Budanov rekao je da Ukrajinci ovog leta odmaraju na Krimu, poluostrvu koje je Rusija ilegalno anektirala Ukrajini pre devet godina.

Ukrajina rat Bahmut Foto:Tanjug/AP Photo/Evgeniy Maloletka

„Naš predsednik nas inspiriše da pobedimo. Svi mislimo isto i razumemo da je za nas neophodno da pobedimo do kraja godine“, rekao je komandant kopnenih snaga Ukrajine Aleksandar Sirski.

Raspoloženje „na prvim linijama“ mračno

Ipak, Kupol je rekao da je on jedini vojni profesionalac u bataljonu i opisao je kako izgleda borba kada je jedinica sastavljena u potpunosti od neiskusnih vojnika.

„Dobijam 100 novih vojnika. Ne daju mi vremena da ih pripremim. Kažu: ‘Vodite ih u bitku.’ Samo ispuštaju sve i beže. To je to. Da li razumete zašto? Jer vojnik ne puca. Pitam ga zašto, a on kaže: ‘Bojim se zvuka pucnja’. I iz nekog razloga, nikada nije bacio granatu. Nama su potrebni NATO instruktori u svim našim centrima za obuku, a naše instruktore treba poslati tamo u rovove. Zato što nisu uspeli u svom zadatku“, objasnio je Kupol.

Ukrajina rat Bahmut Foto:Tanjug/AP Photo/Libkos

General Valerij Zalužni, glavni komandat Oružanih snaga Ukrajine, rekao je u avgustu da je skoro 9.000 njegovih vojnika poginulo. U decembru je Mihail Podoljak, savetnik Zelenskog, rekao da je broj bio do 13.000. Ali zapadni zvaničnici su dali veće procene, pa je anonimni nemački zvaničnik rekao je da Berlin procenjuje da je ukrajinskih žrtava, uključujući mrtve i ranjene, čak 120.000.

Ukrajinski vojnici navode da su brojčano nadjačani i da imaju manje municije.

Ukrajina je izgubila mnogo svojih mlađih oficira koji su prošli američku obuku u proteklih devet godina. U početku, Sjedinjene Države su fokusirale svoju obuku na nove sisteme naoružanja koje je Vašington odlučio da obezbedi Kijevu, kao što su artiljerija M777 i bacači raketa HIMARS. Samo jedan bataljon, od oko 650 ljudi, do sada je završio obuku u Nemačkoj.

Ministar odbrane SAD-a Lojd Ostin naglasio je da je i dalje je fokusiran na to da Ukrajina dobije obuku koja joj je potrebna za trenutnu borbu i dodao da SAD „danonoćno rade“ na ispunjavanju bezbednosnih potreba Ukrajine i ulažu milijarde dolara u proizvodnju i nabavku artiljerijske municije.

Ukrajina rat vojska
Ukrajinska vojska Foto:Aris Messinis / AFP / Profimedia

Britanija takođe obučava ukrajinske regrute, uključujući oko 10.000 prošle godine, dok se još 20.000 očekuje ove godine. Evropska unija je saopštila da će obučiti 30.000 Ukrajinaca 2023. godine.

Sirski je naglasio da je fokusiran na održavanje linije protiv ruskih napada dok njegovi zamenici pripremaju vojnike za sledeću ofanzivu.

„Moramo da kupimo vreme da pripremimo rezerve. Znamo da moramo da izdržimo ovaj napad da bismo pravilno pripremili rezerve koje će učestvovati u budućim akcijama“, rekao je Sirski.

Američki zvaničnici su rekli da očekuju da ofanziva Ukrajine počne krajem aprila ili početkom maja i ocenili da bi dugotrajni rat mogao da ide u prilog Rusiji, koja ima više ljudi, novca i proizvodnje oružja.

BONUS VIDEO Ukrajinski dron se zabija u ruski tenk

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar