Mario Galić, Ukrajina, rat,
Foto: Alexey Kudenko / Sputnik / Profimedia/N1

Vojni analitičar Mario Galić gostovao je u Novom danu u kojoj je komentirsao situaciju u Ukrajini. Istakao je da Rusi nisu ostvarili strateške ciljeve, ali i da sumnja da će rat završiti za pola godine.

“Iznenađujuće je slabi prodor ruske vojske, jedini pravi prodor je kod Krima”, rekao je Mario Galić i dodao da je to zbog brzog napretka na jugu zemlje, prenosi N1.

Pročitajte još:

„Moraćemo da napravimo dublju analizu. Indikativno je da su Rusi uspeli da osvoje sve mostove preko Dnjepra, što se dogodilo, to treba tek da se utvrdi. Desantne snage su bile spremne za napad na Odesu, ali su odustali zbog gubitaka u drugim delovima Ukrajine. Gubici su ogromni. Ukrajinski podaci su preterani, ali britanski i američki govore o pet do sedam hiljada poginulih, to je ogroman broj za tri nedelje ratovanja. Kad se zbroje nestali, poginuli, teško ranjeni i one koji su se predali i dezertirali, onda možda dolazimo do ukrajinske brojke od 14.000. Ruska vojska je stala, jedine snažne borbe su sad oko Marijupolja, da se spoje s Donbasom. Sve ostalo stoji, čak su se počeli da ukopavaju. Znači da nemaju snage. Napad na Kijev neće sigurno biti u idućih mesec dana jer oko Kijeva je samo 70.000 ruskih vojnika prema nekim informacijama”, rekao je analitičar.

Govoreći o vojnoj pomoći istakao je da svaku noć u Ukrajinu uđe nekoliko stotina tona različitog naoružanja, tako da imaju oružje.

Zaključuje da su ruske trupe već odustale od Kijeva i da jedino vojska može da zaustavi Putina.

Celu analizu možete pročitati ovde.

Sva dešavanja iz Ukrajine pratite na našem blogu uživo.

BONUS VIDEO: Borba vatrogasaca sa vatrenom stihijom posle još jednog raketiranja ruske vojske

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare