U trenutku kada su tenzije na rusko-ukrajinskoj granici na vrhuncu, Rusija šalje deo svojih trupa u bratsku joj Belorusiju na zajedničke vojne vežbe Saveznička odlučnost 2022. Iako vojne vežbe između ove dve države nisu retkost, ovoga puta sporno je to što će trupe uvežbavati odbranu od spoljne agresije i to u trenutku kada svi pričaju o ratu.

Vežbe će se održavati na pet poligona i četiri aerodroma u dve etape. U prvoj fazi koja traje do 9. februara planiran je dolazak ruskih vojnika, formiranje grupa za vežbe, kreiranje taktika za odbranu granica i vojnih objekata, zaštita državne granice u vazdušnom prostoru i provera protivvazdušne odbrane.

Pročitajte još:

U drugoj fazi, koja počinje 10. februara i traje 10 dana, planirana je i sama vežba Saveznička odlučnost, na kojoj će se uvežbavati vojne akcije koje bi mogle biti od koristi Rusiji u eventualnom sukobu sa Ukrajinom. Trupe će uvežbavati odbranu od spoljne agresije, terorizma, kao i zaštitu interesa Rusije i Belorusije.

Stigli moćni ruski protivraketni sistemi

Pored trupa, u Belorusiju je stigla je i ruska vojna oprema. Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da je danas na vojne vežbe stigala su dva bataljona, jednog od najboljih protivraketnih sistema S-400 trijumf.

“Raketni sistem S-400 trijumf iz sastava snaga Istočnog vojnog okruga, uključen u inspekciju reakcionih snaga Saveza Rusije i Belorusije, stigao je u Belorusiju“, saopštilo je rusko ministarstvo.

Vojnici treba da dođu na poligon u Brestskoj oblasti Belorusije, gde će ruska posada pripremiti inženjersku opremu i kamuflirati startne pozicije.

“Po dolasku na lokaciju misije za obuku, posada ruskog S-400 stupiće na borbeno dežurstvo u okviru Jedinstvenog regionalnog PVO sistema Belorusije i Rusije“, zaključuje se u saopštenju.

Stiglo vozilo koje može da prevozi 12 protivvazdušnih raketa

Rusko ministarstvo dobrane u januaru je saopštilo i da je u Belorusiju prebačen i protivvazdušni sistem Pancir-S.

Na snimcima koje je tada objavilo ministarstvo odbrane vidi se divizija sistema Pancir-S, koja uključuje 12 borbenih vozila, od kojih svako može da nosi 12 protivvazdušnih raketa u transportno-lansirnim kontejnerima.

Da li se uvežbava napad na Ukrajinu?

Iako se velike zajedničke vojne vežbe sa Belorusijom ne protivreče Bečkom dokumentu iz 2011. o merama jačanja poverenja i bezbednosti, sve više analitičara vidi ih kao pripremu napada na ukrajinskoj granici. Pre svega, zbog toga što Rusija može da napadne i preko belorusko-ukrajinske granice, jer je sasvim jasno da bi to dopustio beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko, koji pruža neupitnu podršku Vladimiru Putinu- predsedniku Rusije. Takođe Kijev, glavni grad ukrajine udaljen je manje od 150 kilometara od granice sa Belorusijom.

Uz to, prema poslednjim procenama, na granici između Rusije i Ukrajine nalazi se više od 100.000 ruskih vojnika.

U ponedeljak je stalni predstavnik Ukrajine u Ujedinjenim nacijama, Sergej Kislica, rekao da je na granici 130.000 ruskih vojnika, uključujući 112.000 kopnenih vojnika, dok ostatak čine vojnici mornarice i vojni piloti.

Pored redovnih ruskih trupa, smatra se da ima oko 15.000 ruskih dobrovoljaca u ukrajinskim oblastima Lugansk i Donjeck. Ukrajina veruje da je ta cifra značajno veća.

U decembru su američke obaveštajne službe sugerisale da bi ukupan broj vojnika mogao brzo da se poveća na 175.000.

BONUS VIDEO: Nastavljene velike vojne vežbe „Zapad 2021.“

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram