Foto: Reuters/UKRAINIAN AIR ASSAULT FORCES, REUTERS/Valentyn Ogirenko, UKRAINIAN ARMED FORCES, VALENTYN OGIRENKO

Zveckanje oružjem i sve veći raskol Istoka i Zapada samo jednoj osobi mogu da koriste za poboljšanje pozicije. Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko spremno je dočekao poziv ruskog kolege Vladimira Putina da sprovede vojsku do granice sa Ukrajinom i zdušno je stao uz svog bliskog prijatelja. Pažnja je sada potpuno usmerena na poteze Rusije, dok Lukašenko ima slobodu da nesmetano sprovodi represiju u Belorusiji.

Iako gotovo sve zemlje Zapada optužuju Putina za eskalaciju na ukrajinskoj granici i u svakom momentu očekuju invaziju Rusije, čini se da izjave ruskog predsednika ne upućuju na takav scenario.

Pročitajte još:

Putin je u utorak po prvi put govorio o Ukrajini i istakao da su SAD i NATO ignorisale glavni zahtev Rusije. Ruske vlasti oštro se protive prijemu Ukrajine u NATO i širenju Alijanse na istok, dok je glavni cilj saveza stvaranje vojske koja može da parira Rusiji i Kini. Jedno je sigurno, ni jedna, ni druga strana nisu spremne na samoubilačku misiju, što bi rat u Ukrajini u konačnici doneo.

Međutim, postoji jedan čovek koji zadovoljno čeka rasplet rastućih tenzija.

Beloruski predsednik itekako može da profitira od tenzija u regionu. Prevashodno, glasine o ratu odvlače pažnju čelnika Evropske unije, ali i čitavog sveta od represije nad aktivistima, novinarima i opozicionim političarima koje Lukašenko sprovodi u Belorusiji.

Španski list „El Pais“ objavio je tajna dokumenta o dogovoru SAD i NATO, u kojima se navodi da su ključni zahtevi Rusije u vezi širenja NATO bloka na istok formalno odbačeni.

Međutim, u dokumentima do kojih je došao „El Pais“ navodi se namera SAD i NATO da u narednom periodu razgovaraju sa Rusijom o pojedinim zahtevima, kao i mogućnost saradnje u pojedinim oblastima.

NATO je okrivio Rusiju za „značajno, ničim izazvano, neopravdano i stalno” vojno jačanje oko Ukrajine i Belorusije. Blok je ponovio svoju podršku „pravu drugih država da biraju ili menjaju bezbednosne aranžmane“, odbacivši zahtev Rusije da Ukrajina ne može postati deo Alijanse.

Dok su u toku suđenja pritvorenim opozicionarima, koji mahom dobijaju višegodišnje zatvorske kazne za dela koja nisu počinili, Lukašenku je bila potrebna kriza koja će mu omogućiti da nesmetano vlada svojom zemljom kako želi.

Aleksandar Lukasenko
Aleksandar Lukašenko Foto:Tanjug/Nikolay Petrov/BelTA Pool Photo via AP

Beloruska disidentkinja Svetlana Tihanovska upozorila je na veliki broj aktivista i novinara koji su u zatvoru izloženi mučenju, batinama, naposletku i kaznama.

Ujedinjeni protiv sveta

Istovremeno, kreiranje slike u kojoj Rusija i Belorusija stoje same protiv velikih zapadnih sila omogućuje Lukašenku da se dodatno dodvori svom dobrotvoru i prijatelju Putinu, time što će mu biti glavni saveznik u narednom periodu.

On je Belorusiju praktično stavio na raspolaganje Putinu – za raspoređivanje trupa, prenos oružja i sigurno mesto za rešavanje svih problema. Ruta kroz Belorusiju jedna je od najsigurnijih ukoliko dođe do sukoba, što Putin može da iskoristi za prolaz većeg broja vojnika do Ukrajine.

„Lukašenko je glavni profiter ekalacije tenzija u region. On je zainteresovan za rat jer odvlači pažnju od terora i opravdava njegove postupke u Belorusiji. Formiranje osećaja da su svi spolja neprijatelji dovodi do situacije u kojoj je lakše ujediniti snage bezbednosti oko njega“, upozorio je nedavno Franak Viačorka, glavni savetnik Svetlane Tihanovske.

BONUS VIDEO: Život na prvoj liniji fronta u Donbasu

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar