Foto: EPA-EFE/ANTONIO BAT

Popuštanje mera za suzbijanje koronavirusa u Hrvatskoj, nalaže nova pravila ponašanja, tačnije nov način života u ovoj nama susednoj zemlji. Iako će ponovo otvoriti škole, restorane, prodavnice odeće... postojaće obavezni pravilnik, kojeg se svi moraju pridržavati, a nedeljom i praznicima do daljnjeg će sve biti zatvoreno.

„Nedeljom i praznicima neće biti dozvoljen rad prodavnicama, osim trafikama, pekarama i benzinskim pumpama“ naveo je juče na konferenciji za medije šef Nacionalnog štaba civilne zaštite i ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović.

Ova Božinovićeva najava otvorila je niz pitanja i aktualizovala HDZ-ovu nameru ograničenja rada nedeljom, koju je Vlada htela da uvede u ovoj, izbornoj godini, a zanimljivo je da stiže sada kada se spominje da bi parlamentarni izbori mogli biti već početkom jula.

Nel Pavletic/PIXSELL

Radno vreme do 21 sat osim nedeljom

Direktor Hrvatskog zavoda za javno zdravlje Krunoslav Capak za Jutarnji list objašnjava da su doneli ovu odluku budući da su produžili radno vreme svih prodavnica do 21 sat, a kako bi ipak smanjili mobilnost ljudi dok traje pandemija, zabranili su rad prodavnicama nedeljom i praznicima.

To znači da će sve prodavnice subotom raditi skraćeno, a nedeljom će biti zatvorene do daljnjeg, dok se ne proceni da popuštanje mera nije uticalo na epidemiološku situaciju u državi, a biće otvoreni samo kiosci, benzinske pumpe, pekare.

„Kada smo razgovarali o produženju radnog vremena, bila je intencija da ljudi mogu nakon radnog vremena otići u kupovinu do 21 sat, ali smo istovremeno hteli malo da smanjimo mobilnost da se ljudi ne kreću previše, jer je mobilnost jedan od glavnih načina širenja virusa“ objašnjava Capak.

Napominje da to ne znači da kasnije u budućnosti neće dozvoliti i rad nedeljom i praznicima, a odluka stupa na snagu od ponedeljka.

„Svaku meru ćemo evaluirati i to se sve može brzo promeniti ako situacija bude dobra“ kaže Capak.

Zbog pandemije koronavirusa prehrambene prodavnice, zatim one koje prodaju higijensku robu, apoteke, prodavnice poljoprivrednih i stočarskih proizvoda i „pet centri“, mogli su raditi do 17 sati i nedeljom, a sada će se svima, koji se otvaraju u ponedeljak produžiti radno vreme do 21 sat, one koje će raditi više od 10 sati moraće da rade i dvokratno zbog jednosatne pauze za dezinfekciju.

Foto: BETAPHOTO/HINA/PIXSELL/ POOL/Goran Stanzl/DS

Boravak u zatvorenim prostorima

Epidemiolozi kao okosnicu sprečavanja širenja virusa navode što kraći boravak u gužvi u zatvorenom. Fizička distanca od dva metra u svim smerovima mora biti osigurana, a maske za lice se preporučuju u prostorima gde boravi više ljudi. Provetravanje, čišćenje i dezinfikovanje prostora i ruku, osnove su sprečavanja širenja bolesti.

Starije osobe

Osnovna preporuka za starije i dalje je ista: Ostanite kod kuće! Dakle, najvažnije je da se što manje kreću i dovode u rizičnu situaciju. Osim izbegavanja izlazaka, važno je da uzimaju terapije i da ne odlaze u ordinacije, nego da zovu lekara.

Socijalna distanca za njih važi kao i za druge. Svakako bi trebalo da izbegavaju vreme najvećih gužvi i u prodavnicama i u javnom prevozu. Savetuje se da potraže pomoć Crvenog krsta u obavljanju nekih osnovnih aktivnosti. Epidemiolozi savetuju da se nastavi sa normalnim kućnim aktivnostima i da se ne zaboravi na fizičku aktivnost.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Muzeji i galerije

Ljubitelji muzeja, galerija i drugih izložbenih prostora takođe dolaze na svoje, ali uz brojna pravila. Naravno, tu je prvenstveno fizički razmak i dezinfekcija ruku prilikom ulaska. Kako bi se sprečilo širenje virusa, posetiocima je neophodno osigurati sigurnost, a to znači da u 100 metara prostora može biti maksimalno 15 posetilaca.

Nakon što u prostor uđe maksimalno dopušten broj ljudi, dalji ulasci su mogući tek kada jedan od njih iziđe, odnosno na jednog posetioca koji iziđe sme jedan i ući.

Pročitajte još:

Prodavnice

Poslodavac mora da osigura zaštitna sredstva svim zaposlenima koji dolaze u kontakt licem u lice sa kupcima. Takođe moraju stalno imati na raspolaganju dezinfekciona sredstva kojima će dezinfikovati ruke. Ako je moguće, potrebno je prostorno osigurati razmak od minimum dva metra između radnika i kupca prilikom međusobne komunikacije.

Epidemiolozi smatraju da je neophodno uvesti smenski rad kako bi bila što manja mogućnost zaraze među zaposlenima i da se radi dvokratno sa jednosatnom pauzom tokom koje bi se dezinfikovao prostor. Sva uputstva za posetioce moraju biti vidljiva. Svi radnici moraju imati osigurano dnevno merenje temperature. To znači da se svaki dan pre dolaska na posao meri temperatura, koja ne smije prelaziti 37,2.

Foto: EPA-EFE/José Jácome

Tramvaji

Kao i u ostalim prevoznim sredstvima, vodi se računa o higijeni, razmaku i dezinfekciji samog tramvaja. Vozačevo mesto mora se održavati čistim i preporučuje se vožnja sa maskom koju treba redovito menjati.

Treba izbegavati bliski kontakt sa putnicima prilikom komunikacije sa njima. Održavajte odgovarajući fizički razmak (1 do 2 metra) u svakodnevnom društvenom kontaktu sa putnicima i drugim osobama. Sva uputstva moraju biti jasno naznačena. Broj i raspored putnika u tramvaju treba biti takav da omogućava propisani razmak između njih.

Preporučljivo je ograničiti broj putnika u tramvaju na broj sedećih mesta da putnici koriste zaštitne maske ako im ne smetaju pri disanju zbog zdravstvenog stanja.

Železnice

Neophodno je održavanje svih propisanih higijenskih standarda koji su na snazi. U to spada higijena kabine mašinovođe i vozačkog mesta koje se više puta dnevno mora prebrisati sredstvima za dezinfekciju.

Ove preporuke se odnose na sprovođenje mera u železničkom, putničkom prevozu u prigradskom prometu tokom epidemije koronavirusa (Covid-19) radi zaštite osoblja i putnika. Dezinfekciono sredstvo treba da bude uvek dostupno na ulazu u putničke vagone, a pri ulazu u vagon potrebna je dezinfekcija ruku.

Foto: EPA-EFE/CARLOS BARROSO

Potrebno je redovno čišćenje i provetravanje putničkog vagona pre vožnje i nakon nje. Što se tiče restorana, oni će do daljnjeg biti zatvoreni. Broj i raspored putnika u sedištima mora omogućavati propisani razmak između njih. U vozovima koji imaju sedišta u redovima kao autobus treba da sedi jedna osoba u redu, i to tako da sede naizmenično na sasvim levom i sasvim desnom sedištu.

U jednom kupeu ne smiju biti više od dve osobe, osim ako se radi o članovima iste porodice. Kondukteri pri kontaktu sa putnicima moraju nositi masku za usta i nos i koristiti jednokratne rukavice koje se moraju dezinfikovati ili promeniti nakon obilaska svakog putničkog vagona. Naplata bi trebala biti beskontaktna, a zaposlenici bi trebali javiti bilo kakve znakove zaraze.

Foto: TANJUG/ Foto Fah/ Darrio Strmotic/ bk

Brodovi

Sprovođenje mera prilikom prevoza putnika brzobrodskih i trajektnih linija u ovom trenutku odnosi se samo na osobe sa opravdanim razlogom za putovanje jer zasad se turistička putovanja ne preporučuju. Kada se ispuni uslov takve nužnosti korišćenja plovila, onda moraju biti omogućene sve higijenske potrepštine i fizička distanca.

Broj putnika mora biti ograničen tako da najviše 50 odsto sedišta bude zauzeto na način da se održava propisani razmak i da nema stajaćih mesta. Kontakt posade sa putnicima mora biti minimalan, a svi prostori moraju držati visoki standard higijene.

Kada je reč o putovanju trajektom, preporuka epidemiologa je da putnici tokom cele vožnje budu u automobilu.

beograd 10.02.2020 trekacica, trijatlon maraton, veganka, vegetarijanka, uspesni sportisti a vegani foto zoran loncarevic

Sportisti

Održavanje treninga dozvoljava se sportistima I. i II. kategorije u pojedinačnim sportovima i ekipama u muškoj i ženskoj seniorskoj konkurenciji koji nastupaju u najvišem stupnju takmičenja.

Za njih fizička distanca mora biti pet metara, odnosno da postoji prostor od 20 metara po sportisti, a trening istovremeno sme biti organizovan za najviše pet osoba, uključujući jednog trenera.

Igračima i trenerima na trening se preporučuje da dolaze pojedinačno, ličnim vozilima i u opremi, kako bi izbegli korišćenje svlačionice. Gde god je moguće, treninzi treba da se održavaju na otvorenom terenu. Korišćene lopte, rekviziti i ostala oprema mora se nakon završetka treninga dezinfikovati.

Posle treninga, igrači i treneri odlaze pravo kući, bez tuširanja i bez ulaska u svlačionicu, poštujući mere fizičke udaljenosti.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar