Žan-Fransoa Delfrezi Foto: EPA-EFE/LUDOVIC MARIN / POOL MAXPPP

Francuska se verovatno neće vratiti normalanom životu pre jeseni 2021. godine, jer bi vakcinacija mogla potrajati duže nego što je prvobitno bilo predviđeno, rekao je u petak visoki naučni savetnik vlade Francuske.

Procjenjuje se da u Francuskoj ima 22 miliona stanovnika koji spadaju u rizične grupe i da će se oni vakcinisati do maja sledeće godine, a posle njih će se vakcinisati i ostali građani.

Pročitajte još:

„Vakcine su glavni izvor nade, ali ako pogledate mogućnosti vakcinacije koje ćemo imati u Francuskoj i u drugim zemljama Evrope, trebaće nam mnogo vremena“, rekao je imunolog Žan-Francoa Delfresi za televiziju BFM, a prenosi Rojters.

„Proizvodnja vakcina biće sporija nego što je bilo predviđeno pre 15 dana ili tri nedelje“, rekao je on.

„Nećemo se suočiti sa nedostatkom vakcine, ali ćemo dugo čekati dok se svi ne vakcinišu.“

Upitan da li to znači da će se Francuzi i dalje suočavati sa ograničenjima i strogim merama u svom svakodnevnom životu u borbi protiv infekcija COVID-19 do jeseni 2021, rekao je: „Više ili manje“.

Foto:AP Photo/Luca Bruno

Francuzi će vakcinu Fajzer i BioNTek početi da dobijaju u zadnjoj nedelji decembra, nakon što ga Evropska unija odobri sledeće nedelje, najavio je u sredu premijer Žan Kasteks.

Francuska je u posljednja 24 sata imala 18.254 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a po ukupnom broju zaraženih od početka pandemije je na petom mjestu, s 2,42 miliona slučajeva.

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram