Foto:E-Stock/Petar Jovanović

Episkop budmiljansko-nikšićki Joanikije i sveštenici Srpske pravoslavne crkve Slobodan Jokić, Danilo Zirojević, Željko Rojević, Ostoja Knežević, Mirko Vukotić, Vasilije Brborić, Dragan Krušić i Nikola Marojević pušteni su oko ponoći na slobodu.

Vladika i sveštenici nakon puštanja iz pritvora došli su ispred zgrade tužilaštva  u Nikšiću gde  ih je sačekalo nekoliko hiljada građana koji su tu od jutarnjih sati.

Oni skandiraju “ vladika, pobeda“ i „Nikšićani brane svetinje“.

Nakon izlaska iz pritvora Joanikije se obratio građanima kojima se zahvalio na podršci. Naglasio je da se policija prema njima u pritvoru ponašala krajnje profesionalno, i nikakvih zamerki na njihovo postupanje nema. Međutim, iskoristo je priliku i kritikovao vlast za koju kaže da su joj “samo vera i  crkva problem”.

“Hoćemo slobodu vere, hoćemo da se poštuju Ustav i zakon. Oni su doneli zakon ne poštujući Ustav svoje države”, kazao je Joanikije jasno aludirajući na vlast.

On je rekao da će “njihova borba” dugo da traje i pozvao građane da se dostojanstveno raziđu.

Joanikije i sveštenici privedeni su zbog litije na dan Svetog Petra Cetinjskog na kojoj se okupilo više hiljada građana, a koja je održana uprkos zabrani javnih okupljanja. Tada im je nakon davanja iskaza u nikšićkom centru bezbjednosti određeno zadržavanje do 72 sata.

Njima je ranije bio određen pritvor od 72 sata.

Kada su građani koji su bili okupljeni ispred zgrade tužilaštva saznali za odluku počelo je skandiranje „Vladika, pobjeda“ i „Nikšićani brane svetinje“.

Rukovodilac Osnovnog državnog tužilaštva (ODT) u Nikšiću, Stevo Šekarić rekao je večeras novinarima da Joanikiju i osmorici sveštenika neće biti produženo zadržavanje, a o detaljima će biti riječi sjutra na konferenciji za novinare koja je zakazana za 10 časova.

Očekuje se da vladika i sveštenici nakon puštanja iz pritvora dođu ispred zgrade tužilaštva i obrate se građanima koji od juče u devet časova ujutro čekaju odluku.

Ispred tužilaštva u Nikšiću večeras se nalazi više hiljada građana koji su se tu okupili još jutros u devet časova u znak protesta zbog hapšenja Joanikija i sveštenika.


Osnovno državno tužilaštvo u Nikšiću noćas je donelo odluku da se Joanikije i sveštenicima SPC ne produži pritvor.

Tu informaciju medijima je saopštio rukovodilac ODT-a u Nikšiću Stevo Šekarić, dodajući da će više detalja biti saopšteno sutra na pres konferenciji koja je zakazana za 10 časova.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare