Foto: EPA-EFE/JORGE SILVA / POOL

U utorak je Severna Koreja raznela zgradu koju je koristila za razgovore s Južnom Korejom, a uništavanje je naredila - Kim Jo Džong, sestra severnokorejskog vođe Kim Džong Una. Ona se već ranije pozicionirala kao lider pregovara između dve Koreje aplaudirajući sportistima iz dve države koji su marširali pod zajedničkom zastavom, a sada je očigledno stvar preuzela u svoje ruke.

Jednog hladnog zimskog jutra pre dve godine, Kim Jo Džong načinila je prvi korak ka tome da postane moćna političarka kako je njen otac i mislio da će biti; 2018. godine napravila je svoj prvi korak ka konsolidaliciji političke moći nakon što je postala prva iz svoje porodice koja je nakon Korejskog rata kročila na južnu polovinu Korejskog poluostrva.

Noć pre toga, došla je na ceremoniju otvaranja Zimskih olimpijskih igara u Pjongjangu gde je sedela pored južnokorejskog lidera Mun Džae Ina i aplaudirala sportistima koji su marširali pod zastavom ujedinjene Koreje.

Videti je sa severnokorejskim liderom je značajna stvar, međutim, odlazak u Plavu kuću, predsedničku rezidenciju u Južnoj Koreji, je mnogo značajnija. S obzirom na to da je jedini član severnokorejske vladajuće porodice koji je ušao u dvoranu njihovog ljutog neprijatelja, bio je to istorijski momenat.

Kim Jo Džong je u to vreme bila glavni propagandista Severne Koreje i njena sposobnost da pažljivo i minuciozno kreira percepciju Severne Koreje kakvu želi je najbolje ilustrovala upravo ova poseta Seulu. Ispostavilo se da je Kim Jo Džong bila savršena osoba za posetu Južnoj Koreji: odlučna, lukava i urbanog razmišljanja, a osim što je utabala put za kasniji susret njenog brata i Muna, ova poseta je pripremila scenu za nešto drugo, piše CNN – da sama postane glavna u odnosima dve Koreje i najmoćnija osoba u Severnoj Koreji posle svog brata, jedinog čoveka kome bi polagala račune.

Nekadašnji visoki zvaničnik Severne Koreje je posle četiri sastanka sa njom rekao da ona odaje utisak žene čije su inteligencija i samouverenost daleko ispred njenih godina.

„Podseća na brata i oca“, rekao je on. „Vrlo je pametna i brzo misli. Ljubazna je, ali vrlo jasno stavlja do znanja kakav stav ima.“

Južnokrejski zvaničnici opisivali su je kao “veoma smirenu” i ženu koja “govori malo, ali tačno i direktno”.

Foto: EPA-EFE/PYONGYANG PRESS CORPS / POOL

A onda su jednog dana propagandni baloni, leci i drugi materijali protiv vođstva Pjongjanga ponovo osvanuli na granici i opasno naljutili drugu najbitniju osobu u Severnoj Koreji.

Ona je ovaj čin ocenila kao kršenje sporazuma između Severne i Južne Koreje koji je postignut nakon njenog istorijskog putovanja, zbog čega je u utorak naredila da se digne u vazduh zgrada koja je služila za razgovore dve Koreje.

Zgrada je u potpunosti uništena iako nije bilo žrtava, a naredbom je Kim želela da natera Muna, kako je kazala, da „skupo plati za svoje zločine“.

Kancelarija u Kaesongu, koja je dugo bila simbol krhkih odnosa dve Koreje, zatvorena je 2016. godine nakon uzburkanih tenzija, ali je ponovo uspostavljena 2018. kada su pokrenuti mirovni pregovori.

Pet minuta za najmlađe Kimovo dete

Pre dvadesetak godina, bivši lider Severne Koreje Kim Džong Il obilazio je Rusiju, zajedno sa uglednim ruskim diplomatom Konstantinom Pulikovskim koji je kasnije tvrdio da je iskoristio retku priliku da razgovara sa njim o njegovoj porodici, piše CNN.

Verovalo se da Kim Džogn Il ima sedmoro dece. Njegov najmlađi sin i budući naslednik Kim Džong Un tada je bio tinejdžer. Tek nekoliko godina kasnije, zdravlje severnokorejskog lidera počelo je da se urušava, ali nije bilo jasno da li je tada počeo da razmišlja o svojoj zaostavštini i kako da nastavi porodičnu dinastiju. Kada ga je Pulikovski pitao za decu, Kim Džong Il je govorio o svoje dve kćerke. Sinove je, međutim, nazvao praznoglavima.

Foto: Korea Summit Press Pool/Pool via Reuters/File Photo

Iako verovatno svet nikada neće znati da li je Kim Džong il ozbiljno razmatrao da za naslednika ipak izabere jednu od svojih ćerki, njegovo obožavanje najmlađeg deteta nije nepoznato. Kim Jo Džong uvek je sedela levo od oca na večerama, a supruga Kim Džong Ila sedela je sa njegova desne strane, napisao je kuvar Kenji Fudžimoto u knjizi u kojoj je prepričavao svoja životna iskustva iz Severne Koreje.

Međutim, Kim Džong Il je možda verovao da će biti teško da proda žensko ime za narednog severnokorejskog lidera, posebno zato što je imao više sinova.

Severna Koreja je ozloglašena patrijarhalna zemlje, gde se od žena očekuje da budu pokorne i podređene supruge i majke. U toj zemlji su rašireni mizoginija, rodna diskriminacija i seksualno nasilje.

Ipak, položaj Kim Jo Džong među severnokorejskim rukovodstvim je značajan. Njeno ime, kao mogućeg naslednika, među je prvima pomenuto kada su se proširile spekulacije o zdravstvenom stanju njenog brata Kim Džong Una sve dok se, posle tri nedelje njegovog odsustva iz javnosti, nije pojavila zajedno sa njim.

Stručnjaci upoznati sa prilikama u Severnoj Koreji su za CNN jedinstveni u stavu da se Kim Jo Džong neće primiriti kada je reč o vlasti, ali da to ima više veze sa njenim statusom, nego sa promenom rodne dinamike u Severnoj Koreji.

Stručnjaci kažu da bi Kim Jo Džong mogla da bude najsigurniji i najverovatniji naslednik, ukoliko bi se njenom bratu nešto dogodilo. A kada bi se to zaista i dogodilo, takav potez bi postavio ženu u središte jednog od najrepresivnijih režima na svetu.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar