Sebastijan Kurc Sebastian Kurz
Sebastijan Kurc Foto: REUTERS/Lisi Niesner

Iako je austrijski kancelar Sebastijan Kurc podneo ostavku, njegov politički put još nije završen. Nakon što je ranije već uspeo da prevaziđe optužbi za korupciju i ostavke, postalo je jasno da Kurc ni ovog puta nema nameru da tiho ode, dobrim delom zato što još nije jasno da li to i sami birači žele, prenosi Politiko.

PROČITAJTE JOŠ:

Iako je njegova ostavka potez iznanađenja, pošto je danima pre toga govorio kako neće odstupiti, ona je imala taktički smisao. Njegova druga opcija bi bila da utorak prisustvuje izglasavanju nepoverenja u parlamentu, što bi njegovu vladajuću stranku OVP premestilo u opoziciju.

Osim očiglednih nedostataka tog scenarija, postojala je još jedna opcija: vladina koalicija, koju čine njegovi zakleti politički neprijatelji, imala bi slobodne ruke da istraži svaki kutak njegove zamršene političke mašine koju je izgradio u proteklih nekoliko godina.

Sebastijan Kurc Sebastian Kurz
Sebastijan Kurc Foto: REUTERS/Lisi Niesner

I ne samo to, nova vlada ne bi gubila vreme da „uništi“ aparat koji je Kurc izgradio. Od kada je prvi put postao kancelar 2017. godine, postavio je saveznike u svim ključnim institucijama u zemlji, od moćnog javnog emitera do Ustavnog suda. Ublažavanje tog uticaja bio bi prvi prioritet koalicije njegovih rivala.

Ta stvarnost uveliko objašnjava Kurcovu iznenandnu promenu mišljenja, prenosi Politiko.

Kada su Zeleni – mlađi partner njegove Narodne stranke saopštili da on više nije najbolja opcija za kancelara, Kurc nije imao izbora nego se povuče.

Jedno pitanje je ostalo otvoreno, a to je gde će sada sleteti Sebastijan Kurc. On planira da ostane lider svoje partije i preuzme kontrolu nad njenom moćnom poslaničkom grupom. Bez obzira na metode, nema sumnje da je Kurc oživeo svoju stranku desnog centra, što je veliki razlog zašto su mu privrženi.

Sebastijan Kurc
Sebastijan Kurc Foto: EPA-EFE/CHRISTIAN BRUNA

Ta predanost je podstakla spekulacije da će on ostati kancelar, samo što to neće biti zvanično. Njegov naslednik Aleksandar Šalenberg zaista izgleda kao pravi lojalista.

Neposrednija pretnja Kurcovoj budućnosti u politici je sama istraga o korupciji. Osumnjičen je za korupcionašku aferu, kada je državnim novcem platio istraživanje o samom sebi, a onda ga plasirao u pro-državnim medijima. Još nije zvanično što pokazuje da bi proces mogao da potraje i godinama.

Njegova dosadašnja strategija da se predstavi kao žrtva tužilaca i da insistira na svojoj nevinosti – nije odjeknula.

Problemi sa porukama

Razmene tekstualnih poruka koje su otkrili istražitelji čiju je verodostojnost priznao i sam Kurc, možda ga neće oterati u zatvor, ali ga osuđuju po većini standarda integriteta.

Foto: EPA-EFE/LUKAS BARTH-TUTTAS

U jednoj od razmena, Kurc pita čoveka od poverenja da li postoji način da se zaustavi plan za finansiranje veće brige o porodicama van škole.

Kurcov tim je u to vreme smislio plan da prisili šefa svoje partije da podnese ostavku, kako bi se raspisali vanredni izbori na kojima bi on postao kancelar. Tek kada je trebao da pokrene tu šemu, brinuo se da će potez za brigu o deci učiniti popularnim njegovog tadašnjeg šefa stranke i da će ugroziti njegovu trku za kancelara.

„Ovo uopšte nije dobro“, napisao je Kurc kolegi, pitajući se kako da to zaustave.

Pokušaji da se zaustavi program nisu uspeli, ali je Kurc u roku od godinu dana uspeo da postane kancelar.

Poruke koje su dospele u javnost, pokazuju njegovu sklonost da igra po svojim političkim pravilima.

BONUS VIDEO: Izbori u Nemačkoj

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare