Foto:AP Photo/Lisa Leutner

Konzervativni austrijski kancelar Sebastjan Kurc, osumnjičen da je umešan u korupcijsku aferu, predao je sinoć ostavku usred nove političke krize koja je zahvatila tu srednjoevropsku zemlju.

Pročitajte još:

„Bilo bi neodgovorno da upadnemo u višemesečni haos i u slepu ulicu“, rekao je pred novinarima u Beču, dodajući da se povlači radi „stabilnosti“ zemlje i odbijajući „lažne optužbe“.

„Želim da prepustim mesto drugome kako bih sprečio haos“, rekao je, dodajući da je za svog naslednika predložio ministra spoljnih poslova Aleksander Šalenberga.

Otkako je u sredu državno tužilaštvo izvestilo o pokretanju istrage protiv njega za korupciju, Sebastijan Kurc je bio pod pritiskom da se povuče.

Predsednik se obratio javnosti

Dan pre nenajavljene ostavke austrijskog kancelara javnosti se obratio predsednik države Aleksander Fan der Belen. Naglasio je da kriza vlade nije kriza države i pozvao vladajuće, ali i opozicione političare, na odgovornost.

„Austrija treba da bude iznad stranačkih interesa“, rekao je predsednik.

Gij Parmelin Guy Parmelin
Gij Parmelin Foto:EPA-EFE/CHRISTIAN BRUNA

U nastavku pročitajte govor koji je predsednik održao u petak uveče na austrijskoj televiziji.

„Ovo što vidimo može da bude kriza vlade, ali svakako nije kriza države. Dragi Austrijanci i svi ljudi koji živite u Austriji, obećao sam da ću vam se u teškim trenucima uvek obratiti i da ću vas transparentno obavestiti o važnim stvarima. To sada želim. Mnogi od vas se pitaju, šta se to sada ponovo događa. Dopustite mi da vam ukratko objasnim šta se dogodilo, šta će se dogoditi, a šta se zasigurno neće dogoditi. Pre svega, zasigurno neće da se dogodi da ova republika izgubi ravnotežu. Svi ćemo u to da se uverimo. A to nam garantuje naš nepokolebljivi ustav.

Ovo što vidimo može da bude kriza vlade, ali svakako nije kriza države jer država i administracija rade. To sada vidimo. Temelji naše ustavne države su netaknuti. Podela vlasti između izvršne, zakonodavne i sudske vlasti funkcioniše. Ovih poslednjih nekoliko dana je to pokazalo. A to će se pokazati i u idućim danima. Naša je demokracija spremna za sve moguće situacije pa tako i za ovu.

„Optuženi imaju prava, ali ima ih i narod“

Dakle, šta se dogodilo?

U sredu ujutro svedočili smo vrlo neobičnoj pojavi. Videli smo pretrese, između ostalog, i u uredu kancelara, a javno tužilaštvo je pokrenulo novu istragu protiv njega. Optužbe su ozbiljne, između ostalog se radi i o proneveri i podmićivanju.

Aleksander Van Der Belen Foto: EPA-EFE/FLORIAN WIESER

Zadatak pravosuđa je da istraži sumnje, bez obzira na ugled osobe. Posao državnog tužioca je da utvrdi što je inkriminišuće, a što oslobađajuće. Trenutno ne znamo hoće li ova istraga da dovede do podizanja optužnice ili ne. A do moguće presude nezavisnog suda, predpostavka nevinosti važi za sve optužene.

Međutim, ono što jasno vidimo ponovo je moralna slika koja nije dobra za demokratiju. Ja od političara očekujem nešto drugo. Ranije sam spomenuo pretpostavku nevinosti. Svako se smatra nevinim sve dok ga sud ne osudi. To je pravo svake osobe osumnjičene za zločin.

Ali, i građani Austrije imaju prava. Između ostalog, pravo na vladu koja je sposobna da dela“, rekao je on.

Podsetimo, najmlađi austrijski kancelar u istoriji i najpopularniji političar Sebastijan Kurc, koji se u subotu uveče uživo obratio naciji podnoseći ostavku, doživeo je drugi poraz. Prvi put kada ga je parlament u maju 2019. razrešio dužnosti posle skandala sa ekstremnom desnicom a sada je ovaj austrijski vunderkid bio prinuđen da zbog skandala o korupciji sam podnese ostavku.

BONUS VIDEO: Samo politika, korupcija i kriminal, a lepše je sa kulturom

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar