Foto: EPA-EFE/IGOR KUPLJENIK

Slovenačka vlada ponovo je upozorila svoje građane da ne putuju u inostranstvo bez neodložnih potreba jer pandemija kovida-19 još uvek traje. Kako je rečeno, država ne može da zabrani takva putovanja, ali svima preporučuje da se od njih suzdrže i da, ako već putuju, poštuju sva ograničenja i restrikcije.

Šef konzularne službe u ministarstvu spoljnih poslova Andrej Šter je kao primer rizika naveo slučaj slovenačkog državljanina koji je ovih dana umro u bolnici u Zanzibaru.

Šter je rekao da je preminuli nekoliko nedelja proveo u bolnici, a da je uzrok smrti koji piše u dokumentaciji koju su poslale tanzanijske vlasti toliko uopšten da se na njega ne može pozivati.

Šter je upozorio da se u turističkim promocijama ostrvo, na kome je boravio slovenački državljanin, reklamira kao ostrvo s rajskim plažama do kojih koronavirus ne može da dođe.

Prema rečima Štera, i jučerašnja rasprava na virtuenom samitu EU je pokazala da se ne savetuju putovanja u inostranstvo koja nisu od vitalne važnosti.

On je dodao da država ne može da zabrani takva putovanja, ali svima preporučuje da se od njih suzdrže i da, ako već putuju, poštuju sva ograničenja i restrikcije, kako bi ostali zdravi i čuvali druge.

U Sloveniji je juče potvrđeno 912 novih zaraza koronavirusom, a od posledica kovida-19 umrlo je još 13 ljudi.

Direktor Instituta za javno zdravlje (NIJZ) Milan Krek izjavio je danas da je u odnosu na prošlu nedelju znatno pogoršana epidemiološka situacija na zapadu zemlje, posebno u primorsko-kraškom regionu koji se graniči sa Italijom, i gde je čak četvrtina novih infekcija povezana sa „britanskim“ sojem koji se brzo širi.

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar