Sberbank
Foto: N1

Nakon što je juče Agencija za bankarstvo Republike Srpske preuzela upravljanje Sberbankom Banjaluka, član Predsedništva BiH Milorad Dodik danas je kazao da će Vlada ovog entiteta od sada biti vlasnik ove banke.

Poručio je Dodik kako je to sada garancija klijentima „za ozbiljnost u okviru koje niko neće ostati bez novca“.

„Ponosan sam što institucije Republike Srpske reaguju da ne dođe do likvidacije Sberbanke te da se sačuvaju depoziti i više stotina radnih mesta. Cilj nam je da ova banka ne doživi krah, jer je važna za naš bankarski sistem“, kazao je Dodik.

Dodik je kazao i da Republika Srpska garantuje nastavak rada Sberbanke Banjaluka, a dodao je i kako im je cilj stabilizacija banke. Građanima je poručio da niko neće ostati bez novca.

„Nije nam cilj da banka nestane, jer imamo stručne kadrove, radnike i ovo je borba za njih“, poručio je.

Premijer Republike Srpske Radovan Višković kazao je da preuzimaju banku s osnivačkim kapitalom od 15 miliona KM te naglasio da će ova banka nastaviti normalno da funkcioniše, ali pod drugim imenom, a koje će ono biti, biće odlučeno uskoro.

Pozvao je Višković građane da ne paniče i kazao im kako nema potrebe da podižu depozite jer će „svaka marka biti zaštićena“.

Ovu informaciju potvrdila je i entitetska ministarka finansija Zora Vidović, koja je kazala kako im je cilj da se domaći finansijski sistem održi stabilnim.

„Vlada će stati iza ove banke da zaštiti klijente i uloži 15 miliona KM osnovnog kapitala, da bi se nastavio normalan rad. Nova banka će raditi u skladu sa zakonom, biće stabilna i likvidna“, kazala je Vidović.

Da su pred poslovnicama ove banke i danas bile ogromne gužve kazao je i direktor Sberbanke u Republici Srpskoj Aleksandar Kesić, koji je je naglasio da i pored povećane potražnjenemaju nikakvih problema da isplaćuju novac klijentima.

Sva dešavanja u Ukrajini pratite iz minuta u minut na našem blogu uživo Nova rs.

BONUS VIDEO: Anketa: Beograđani o ukrajinsko-ruskom sukob

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare