Izrael Vlada
Vlada Izraela Foto:EPA-EFE/EMMANUEL DUNAND

Izrael je danas odobrio građevinske projekte na okupiranoj Zapadnoj obali, prvi put otkako je nova Vlada položila zakletvu 13. juna.

POGLEDAJTE JOŠ:

Odobrena je izgradnja šoping centra, škole za decu sa posebnim potrebama i više infrastrukturnih projekata, javili su izraelski mediji.

Novi premijer Izraela Naftali Benet zamenio je dugogodišnjeg izraelskog lidera Benjamina Netanjahua posle četiri runde parlamentarnih izbora za manje od dve godine na kojima nije bilo jasnog pobednika.

Benetova vladajuća koalicija sastoji se od osam partija, uključujući levičarske, desničarske i partije centra, te jednu islamsku stranku izraelskih Arapa.

Veći deo međunarodne zajednice smatra širenje jevrejskih naselja nelegalnim po međunarodnom pravu i preprekom sklapanju mira sa Palestincima.

Otkako je Izrael osvojio Zapadnu obalu u Šestodnevnom ratu 1967. godine izgrađeno je na desetine jevrejskih naselja u kojima sada živi više od 400.000 Izraelaca uz gotovo tri miliona Palestinaca koji teže da na toj teritoriji osnuju svoju nezavisnu državu.

Mirovni pregovori između dve strane su već godinama u zastoju.

SAD su apelovale na Izrael i Palestince da se uzdrže od poteza koji bi mogli narušiti mirovne napore, uključujući i širenje naselja.

Ajman Odeh, vodja partije Ujedinjena arapska lista u izraelskom parlamnetu, Knesetu, izjavio je posle odobrenja izgradnje u jevrejskim naseljima da se levica predala desnici koja nastavlja da nanosi štetu šansama za mir i „produbljuje okupaciju, ugnjetavanje i oduzimanje imovine milionima Palestinaca“.

Benet je rekao da sve stranke moraju da potisnu ideološke razlike da bi nova vlada funkcionisala.

Jedan ministar iz levičarskog Mereca rekao je da je „nova Vlada pristala bar u ovoj fazi da se ne bavi palestinskim pitanjem“.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare