Foto: EPA-EFE/FEHIM DEMIR

Vlada entiteta Federacija Bosne i Hercegovine u petak je osigurala 11,7 miliona konvertibilnih maraka (5,99 miliona evra) kojima će biti plaćan preostali deo za nabavku vakcina protiv COVID-19 kroz COVAX mehanizam. Dan ranije je objavljeno da je nabavka vakcina u BiH putem Covax programa pod znakom pitanja zbog kašnjenja uplate.

Federalna vlada saopštila je ranije da ima novac potreban za nabavku vakcina, ali da ih država i resorno ministarstvo nisu obavestili o roku.

Vakcine bi trebale stići do kraja prvog kvartala sljedeće godine.

U danas usvojenoj informaciji federalnog Ministarstva zdravlja je navedeno da je Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine u petak dostavilo, uz poslednji poziv na plaćanje, obaveštenje da je produžen rok za uplatu do 21. decembra, saopšteno je iz federalne Vlade.

COVAX mehanizam je važan stub u globalnoj saradnji za ubrzavanje razvoja, proizvodnje i jednakog pristupa vakcinama protiv COVID-19. COVAX-om zajednički upravljaju Globalna alijansa za vakcinaciju (GAVI), Koalicija za inovacije epidemijske spremnosti (CEPI) i Svetska zdravstvena organizacija (SZO).

Bosna i Hercegovina je naručila 1,23 miliona doza potencijalnih vakcina protiv virusa korona za 20 posto populacije, saopšteno je ranije iz Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine.

Potpisan je ugovor između Bosne i Hercegovine i GAVI-ja o nabavci vakcina za BiH stanovnike, a na osnovu istog principa potpisan je i sporazum o zajedničkoj javnoj nabavci medicinskih protivmera.

Trenutno se ne zna koja će vakcina biti dostupna u RS koja u FBiH.

Republika Srpska je ranije uputila zahtev Rusiji za nabavku Sputnik V vakcine.

BiH nema ministarstvo zdravlja na državnom nivou. Prema Ustavu, zdravstveni sistemu ovoj državi je u nadležnosti entiteta, Federacije BiH i Republike Srpske te Distrikta Brčko, koji je posebna administrativna jedinica.

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar