Foto: EPA-EFE/FEHIM DEMIR

Vlada FBiH razmatrala je danas pogoršanu epidemiološku situaciju u tom entitetu i zadužila nadležne da preduzme mere i aktivnosti, s ciljem sprečavanja širenja korona virusa.

Federalna uprava za inspekcijske poslove je obavezana da pojača inspekcijski nadzor, te koordinirano obavlja sve aktivnosti s kantonalnim upravama inspekcije.

Zatraženo je intenzivnije postupanje kriznih štabova kantonalnih ministarstava zdravstva, s ciljem preduzimanja i restriktivnijih mera, ukoliko se oceni da su potrebne na osnovu epidemiološke situacije, saopšteno je iz Vlade FBiH.

Zatražen je i pojačan nadzor sprovođenja mera za sprečavanje širenja zaraze protiv onih počinitelja koji krše navedene mere u uslovima pandemije COVID-19.

Najavljeno je da će od Saveta ministara BiH biti zatraženo hitno utvrđivanje epidemioloških kriterija za ulazak putnika u BiH i jaču kontrolu graničnih prelaza u BiH od Granične policije.

Federalni ministar zdravstva je obavezan da proglasi epidemiju COVID-19 i kao ugroženo područje odredi celi teritoriuj Federacije BiH, navodi se saopštenju.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar