Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Iz Centra za društvenu tranziciju u Podgorici naglasili su da na pitanje koju oblast dezinformacije najviše ugrožavaju građani su u najvećem broju odabrali izbore. U "uvozu" dezinformacija našla se i Srbija na prvom mestu.

Gotovo dve trećine građana 65,7 odsto smatra da dezinformacije predstavljaju problem, dok svaki četvrti (24,9 odsto) kaže da dezinformacije nisu problem u Crnoj Gori, navodi se u saopštenju Centra za demokratsku tranziciju (CDT).

Oni su precizirali da kada je reč o zemlji iz koje se najviše “uvoze” dezinformacije njih 34,2 odsto navodi Srbiju. Na drugom mestu su naveli Ameriku sa 18,8 odsto, slijedi Rusija sa 6,1 odsto. Prema njihovim riječima građani su manje skloni a vide zemlje EU kao izvor dezinformacija svega 3,4 odsto odgovora. Međutim, kako su navli, 25,6 odsto građana je kazalo da to ne zna.

„Svaki četvrti građanin/ka (26,2 odsto) navodi političare i političke partije kao izvor dezinformacija. Svaki peti (20,5 odsto) smatra da dezinformacije najviše potiču iz medija iz regiona, a svaki deseti navodi popularne stranice na društvenim mrežama (9,8 odsto)“, kazali su.

Oni su pojasnili da su to rezultati istraživanja koje je za potrebe CDT-a sproveo institut Damar u periodu od 4. do 14. decembra 2023.

Naglasili su da na pitanje koju oblast dezinformacije najviše ugrožavaju građani su u najvećem broju odabrali izbore, pišu Vijesti.

***

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare