Mario Dragi Foto: Mondadori Portfolio / ddp USA / Profimedia

Više od sto italijanskih gradonačelnika potpisalo je peticiju kojom se traži da premijer Mario Dragi, koji je u četvrtak ponudio ostavku, ostane na funkciji. "Vlada mora da nastav sa radom", naveli su u peticiji koju su, između ostalih, potpisali gradonačelnici Firence, Rima i Venecije.

Dragi je u četvrtak ponudio ostavku predsedniku Serđu Matareli, koji je nije prihvatio i „pozvao ga da se obrati parlamentu da proceni situaciju”, nadajući se da će naći konsenzus za sprečavanje prevremenih izbora u vreme međunarodnih nemira i ekonomskih tenzija.

Gradonačelnici 110 talijanskih gradova, uključujući 10 najvećih gradskih područja, rekli su u otvorenom pismu da prate previranja s „nevericom i zabrinutošću“ i pozvali sve strane da pokažu odgovornost.

Podsetimo, premijer Italije je želeo da podnese ostavku zbog neučešća Pokreta „Pet zvezda“, člana koalicione vlade, u glasanju o poverenju koje je vlada zatražila.

Dragi je i bez njih dobio glasanje o poverenju za paket mera čiji je cilj smanjenje visokih troškova života za porodice i preduzeća, ali je rekao da bez pune podrške svih partnera, njegova vlada ne može da nastavi sa radom.

Populistička stranka Pokret „Pet zvezdica“ kaže da se nije povukla iz koalicije, ali je pozvala Dragija da toj grupi da garancije da će usvojiti njihove političke prioritete, kao što je minimalna plata.

„Ne možemo da delimo odgovornost vlade ako nema sigurnosti u vezi sa pitanjima koja smo istakli“, rekao je lider „Pet zvezdica“ Đuzepe Konte.

Izvor u kabinetu premijera rekao je da Dragi neće popustiti ni pred kakvim „ultimatumima“ i da je i dalje rešen da podnese ostavku.

Međutim, sve je veći pritisak na njega da se predomisli budući da Italija bez potpuno funkcionalne vlade rizikuje gubitak milijardi evra iz fondova Evropske unije za oporavak nakon pandemije, a takođe bi joj predstavljao veliki problem kako da obuzda rastuće troškove energije.

BONUS VIDEO: Danijele Meuči: Italijan opčinjen Nikolom Teslom

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar