Ilustracija Foto: AP Photo/Sergi Camara

Španska služba spasavanja u protekla dva dana spasla je i iskrcala na kopno kod Kanarskih ostrva više od 400 migranata i tražilaca azila dok su pokušavali da stignu do ostrva preko Atlantika iz zapadne Afrike u nekoliko prenatrpanih, nesigurnih čamaca za krijumčarenje.

Samo danas Španska pomorska spasilačka služba saopštila je da je spasla više od 130 ludi iz severne i zapadne Afrike uključujući nekoliko žena i dece i dovela ih bezbedno na španska ostrva Gran Kanarija i Fuerteventura.

Humanitarna mreža za migrante u teškoćama Alarm foun (Alarm Phone) javila je da je Marokanska kraljevska mornarica pokupila 20 migranata u okeanu kada ih je primetio jedan teretni brod. To je potvrdila i Španska pomorska spasilačka služba.

Povazane vesti:

U odvojenom slučaju u utorak španska služba navela je da su ih obavestile marokanske vlasti da je najmanje jedna osoba umrla i da se jedna vodi kao nestala sa migrantskog broda koji je bio u teškoćama. Prema španskoj službi marokanske vlasti su javile da je 24 migranata uspelo da dopliva nazad do marokanske obale.

Krijumčari koji kreću čamcima iz Maroka, Zapadne Sahare, Mauritanije, Senegala i čak Gambije sve viš koriste atlatnsku rutu od Zapadne Afrike do Kanarskih ostrva. Do sada je ove godine više od 18.000 ljudi stiglo do Kanarskih ostrva na ovaj način.

Atlantska ruta je takođe jedna od najsmrtonosnijih na putu za Evropu. UN agencija za migracije javila je da je oko 900 migranata stradalo ili nestalo ove godine, navodeći da je pravi broj stradalih mnogo viši.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar