London kraljica Elizabeta Foto:Tanjug/Yui Mok/PA via AP

Nakon smrti kraljice Elizabete u Velikoj Britaniji će se dogoditi niz promena koje će uticati na samu strukturu kraljevstva, ali i život svih Britanaca.

Pre svega, iako još uvek nema službene potvrde o sledećim promenama,očekuje se da će se kao i do sada, kada se pojavi novi monarh, pojaviti i počasti u njihovu čast širom kraljevstva.

Već 70 godina, „God Save the Queen“ je bila nacionalna himna, ali je postojala mnogo prije nego što je Elizabeta II došla na tron ​​1952.

Kraljica Elizabeta Foto:Tanjug/AP Photo/Alberto Pezzali

Međutim, prije nego što je to bila „God save the Queen (Bože, sačuvaj kraljicu)“, pjesma je nosila naziv „Bože čuvaj kralja“. Prvi put je izvedena u čast tadašnjeg princa Čarlsa Edvarda Stjuarta.

Reči koje se danas koriste u pesmi su iste kao i tada, ali umesto „king“ se peva „kvin“.

Kovanice i novčanice

Valuta koju izdaje Kraljevska kovnica oslikava vladajućeg britanskog monarha više od 1.100 godina.

Kraljevska kovnica nije objavila svoje zvanične planove za nacionalnu valutu. Može se pretpostaviti da će svi novokovani novčići s kraljem Čarlosm III imati još jednu značajnu razliku – dok je kraljica Elizabeta uvek bila prikazana okrenuta prema desno, Čarls će biti okrenut levo. To je deo tradicije duge više od 300 godina, prema Kraljevskom muzeju kovnice novca.

Kraljica Elizabeta Foto:Ben Birchall / PA Images / Profimedia

Poštanske markice

Lik kraljice Elizabete II pojavljuje se na svim poštanskim markama u Velikoj Britaniji, a njen lični šifar – kao i oni svih njenih prethodnika koji datiraju iz vremena kraljice Viktorije – pojavljuju se na većini poštanskih sandučića. Prve poštanske marke na kojima je bila prikazana Elizabeta II izdate su 3. juna 1953., dan nakon njenog krunisanja.

Najnovije marke su izdate u februaru za kraljičin platinasti jubilej i prikazivale su osam različitih fotografija Njenog Veličanstva tokom njene vladavine.

Pročitajte još:

Očekuje se da će biti štampane nove marke sa prikazom kralja.

Pre Elizabetine smrti, sindikat pošte planirao je štrajk u petak. Sindikat je u četvrtak saopštio da će se održati do 30. septembra – nakon što se završi zvanična žalost kraljevske porodice.

Zastave

Zastava se menjala nekoliko puta od Unije kruna 1603. godine. Njegov najnoviji oblik bio je dizajn od četiri četvrtine, pri čemu je Engleska predstavljena kao tri lava koja hodaju sa podignutim desnim nogama u prvoj i četvrtoj četvrtini, Škotska je predstavljena kao lav koji stoji na jednoj zadnjoj nozi u drugoj četvrtini, a Irska predstavljena sa harfom u treći.

Vels nije bio simbolizovan u Kraljevskom standardu, ali to bi se moglo promeniti ako novi monarh tako odluči.

Kralj Čarls III je takođe bi mogao da dobije novu ličnu zastavu, što je kraljica i uradila 1960. godine. Elizabetina je bila zlatno „E“ sa kraljevskom krunom na plavoj pozadini, okružena ružama.

Sva dešavnja u vezi kraljičine smrti pratite na našem blogu uživo.

BONUS VIDEO Marija Ratković: Kraljevska porodica uliva stabilnost u nesigurnim vremenima

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram