Belgija koronavirus
koronavirus Foto:EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Belgijski institut za javno zdravlje (Sciensano) proglasio je danas epidemiju gripa u toj zemlji, kao i da su pogođene sve starosne grupe, ali najviše deca i mladi.

Visoki zdravstveni savet preporučio je vakcinaciju protiv gripa, uglavnom za rizične osobe, odrasle osobe starije od 65 godina, trudnice, osobe koje boluju od hronične bolesti ili borave u ustanove i medicinsko osoblje.

Prema statističkim podacima Instituta, stopa incidencije slučajeva gripa je već premašila maksimume postignute tokom prethodne tri zime.

POGLEDAJTE JOŠ:

Aktuelna epidemija gripa praćena je cirkulacijom mnogih drugih respiratornih bolesti, uzrokovanih virusom Kovida-19 ili bronhitisom.

I broj slučajeva kovida – 19 takođe je, a zabrinutost povećava ponovno izbijanje epidemije u Kini. Od subote Belgija uvodi testiranje otpadnih voda iz aviona koji dolaze iz Kine kako bi proveravala da li putnici nose novi soj virusa, a dodaje se da će zemlja uvesti i testove za putnike iz Kine. Navodi se da će se mere primenjivati samo za direktne letove iz Kine.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar