NATO samit Viljnus Foto:REUTERS/Janis Laizans

NATO savez je Viljnus pretvorio u tvrđavu branjenu naprednim naoružanjem kako bi zaštitili američkog predsjednika Džozefa Bajdena i druge vođe bloka, koji se sledeće nedelje sastaju svega 32 kilometra od bodljikave žice na granici s ruskom saveznicom Belorusijom.

Šesnaest članica NATO-a je poslalo ukupno oko 1000 vojnika kako bi štitili samit 11. i 12. jula koji će se odvijati samo 151 kilometar od Rusije. Mnoge države takođe šalju napredne sisteme protivvazdušne odbrane koji baltičkim zemljama nedostaju.

„Bilo bi više nego neodgovorno da naše nebo ne bude nezaštićeno dok stižu Bajden i vođe 40 zemalja“, rekao je litvanski predsednik Gitanas Nauseda, prenosi Index.hr.

Baltičke zemlje Litvanija Estonija i Letonija, koje su nekad bile pod upravom Moskve, a sada su članice NATO-a i Evropske unije, troše preko dva posto BDP-a na odbranu, što je više od većine drugih saveznica.

NATO samit Viljnus Foto:Tanjug/AP Photo/Mindaugas Kulbis

Međutim, za regiju sa otprilike šest miliona stanovnika to nije dovoljno da bi se održavale velike vojske i ulagalo u vlastite borbene mlazne avione ili naprednu protivvazdušnu odbranu. Nemačka je rasporedila 12 protivvazdušnih raketnih sistema Patriot, koji se koriste za presretanje balističkih i krstarećih projektila ili borbenih aviona.

Španija je poslala sistem protivvazdušne odbrane NASAMS, Francuska šalje haubice Caesar te je s Finskom i Danskom premestila borbene mlaznjake u Litvaniji, a s Velikom Britanijom osigurala oružje za borbu protiv bespilotnih letelica.

Poljska i Nemačka su poslale specijalne jedinice ojačane helikopterima. Druge zemlje šalju opremu radi odbrane od potencijalnih hemijskih, bioloških, radioloških i nuklearnih napada. Saveznički napori za vazdušnu bezbednost tokom samita za litvanskog predsednika znače da NATO treba hitno postaviti stalnu avio obranu u baltičkim zemljama.

NATO samit Viljnus Foto:EPA-EFE/FILIP SINGER

„Razmišljamo o tome šta će se dogoditi nakon što se samit završi i sarađivaćemo sa saveznicima kako bismo stvorili rotirajuću silu za neprestanu avio zaštitu“, rekao je Nauseda novinarima.

„Nemaju hrabrosti“

Meštani iz sela blizu granice s Belorusijom su za Rojters rekli da se osećaju sigurno uprkos ponudi ruske saveznice da primi plaćeničku grupu Vagner i da na svojoj teritoriji rasporedi rusko nuklearno oružje.

„Mislite li da bi Vagner ili Belorusija mogli napasti Litvaniju, koja je u NATO-u? Nemaju hrabrosti. NATO je NATO, a mi se osećamo sigurno jer smo u NATO-u. Zašto bismo se bojali Belorusa?“ rekao je 67-godišnji Edvar Rinkun u selu Kaniukai, koje je od Belorusije udaljeno jedan kilometar.

NATO samit Viljnus Foto:Tanjug/AP Photo/Mindaugas Kulbis

„Kad bi Litvanija bila sama, drukčije bih se osećala. Da nema članstva u NATO-u, stvari bi ovde već mogle biti iste kao u Ukrajini“, dodala je Elena Tarasevic (55), Rnkunova komšinica.

Osam raketnih sistema Patriot, kojima upravljaju Nemci, raspoređeno je na aerodromu u litvanskom glavnom gradu, a cevi su im uperene prema ruskom Kalinjingradu. Druga dva su usmerena prema Belorusiji. Svi sistemi funkcionišu od petka ujutro.

NATO samit Viljnus Foto:Tanjug/AP Photo/Mindaugas Kulbis

„Znate gde ste geografski smešteni i znate veoma dobro odakle dolazi pretnja“, rekao je pukovnik Stefen Lieb, zapovednik raspoređenih sistema Patriot. „Litvanija je od nas zatražila zaštitu samita, a NATO je takođe zamolio Nemačku za pomoć. Ovo je naš odgovor“, dodao je.

PROČITAJTE JOŠ:

„Situacija napeta“

Litvanija je utrostručila broj graničara na beloruskoj i ruskoj granici preko leta, a pojačani su službenicima iz Letonije i Poljske. Dve zemlje su takođe poslale policiju kako bi pomogla u Viljnusu.

NATO samit Viljnus Foto:Tanjug/AP Photo/Mindaugas Kulbis

„Pripremamo se za razne provokacije“, rekao je šef graničara Rustamas Liubajevas. Dodao je da se boji talasa migranata na granici, nezakonitih prelazaka ili vojnih vozila koja se pojavljuju na granici bez objašnjenja.

Hiljade bliskoistočnih migranata prešle su belorusku granicu 2021., za što su Litvanija i Evropska unija optužile Minsk, koji to poriče. Broj prelazaka je otad splasnuo.

NATO samit Viljnus Foto:Tanjug/AP Photo/Mindaugas Kulbis

„Situacija je zaista veoma napeta zbog agresije Rusije na Ukrajinu. Stoga je (zaštita granice) već bila na veoma, veoma visokom nivou pre samita“, kazao je Liubajevas.

Granične kontrole na litvanskoj granici s Poljskom i Letonijom, članicama Evropske unije, ponovno su uvedene zbog samita.

Gradonačelnik Viljnusa je predložio građanima da ne budu u gradu jer će veliki delovi u središtu biti zatvoreni zbog samita.

NATO samit Viljnus Foto:Tanjug/AP Photo/Mindaugas Kulbis

BONUS VIDEO: Ukrajinska vojska objavila snimke užasa iz Bahmuta

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare