Foto: Harland Quarrington/BRITISH MINI/EPA-EFE/ Profimedia

Britanski prinčevi Vilijam i Hari će stajati na čelu i u podnožju kraljičinog kovčega na posebnom bdenju u subotu uveče sa svih osmoro monarhovih unuka.

Vojvoda od Saseksa će nositi vojnu uniformu što nije tokom pogrebne povorke u sredu od Bakingemske palate do Vestminster hola – na zahtev kralja Čarlsa III tokom 15-minutne ceremonije.

Ovo se smatra najnovijim potezom pomirenja između kralja i njegovog sina, čiji su odnosi postali zategnuti otkako je Hari dao otkaz kao član kraljevske porodice.

Foto: EPA-EFE/UK PARLIAMENT/ROGER HARRIS

Supružnici unuka kraljice Elizabete poput princeze od Velsa Kejt Midlton, Megan Markl i Majka Tindala, koji je oženjen kraljičino unukom Zarom, neće prisustvovati bdenju, gde će ostalih šestoro unuka biti u svečanoj tamnoj odeći.

Rođaci će stajati u hihoj kontemplaciji oko svoje bake četvrt sata u znak poštovanja.

Vilijam i Hari
Princ Vilijam i Hari; Foto: Pool / Zuma Press / Profimedia

Uz prinčeve Harija i Vilijama biće i Zara Tindal i Piter Filips, deca kraljičine ćerke princeze Ane, princeze Beatris i Evgenija, deca princa Endrua, kao i Lejdi Luiz i vikont Severn, deca princa Endvarda.

PROČITAJTE JOŠ:

Pored Vilijama će stajati Zara Tindal i Piter Filips, pored Harija princeze Beatris i Evgenija, a dvoje najmlađih unuka kraljice Elizabete lejdi Luiz i vikont Severn će staja u sredini uz bočne strane kovčega.

Princ Hari do sada nije mogao da nosi vojnu uniformu jer se povukao sa kraljevskih dužnosti, pa je lišen svog vojnog pokroviteljstva.

Slično je bilo i sa princom Endruom, zbog seks skandala oko Džefrija Epstajna, ali je dobio dozvolu da obuče uniformu za bdenje kao i ostala kraljičina deca. Opravdanje ove odluke je obrazloženo time da će to biti „konačni znak poštovanja“ prema kraljici Elizabeti II.

Ovakve ceremonije nisu neuobičajene za kraljevsku porodicu. Slično se postupalo i kada je preminuo kralj Džordž V 1936. godine i kraljica majka 2002. godine.

Prinčevi Hari i Vilijam će takođe prošetati zajedno u povorci povodom kraljičine sahrane. Mnogi u ovome vide kako braća svoje razmirice ostavljaju po strani zarad poštovanja prema baki.

BONUS VIDEO: Pribićević: Kraljica Elizabeta od monarhije napravila najveći svetski brend

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar