Viktor Orban i Olaf Šolc Foto: Miguel MEDINA / AFP / Zhao Dingzhe / Xinhua News / Profimedia

Mađarski premijer Viktor Orban izašao iz prostorije kada se na sastanku Evropskog saveta u Briselu glasalo o početku pregovora o pristupanju Ukrajine Evropskoj uniji, objavile su agencije.

Nakon tri sata napetih razgovora, nemački kancelar Olaf Šolc predložio je Orbanu da naprave pauzu: „Da možda izađemo i popijemo kafu“, piše Politiko.

Ako Orban zaista nije bio spreman da pristane na otvaranje pregovora o proširenju s Kijevom, trebao bi da razmisli o napuštanju prostorije nakratko, rekao je nemački kancelar pred svojim kolegama iz EU okupljenih oko pregovaračkog stola na samitu lidera u četvrtak.

Kako je objasnio Šolc, tako bi 26 liderta EU-a koji su ostali u prostoriji mogli jednoglasno da odobre pridruživanje Ukrajine Uniji. Pravila EU-a navode da odluka mora da bude donesena jednoglasno, čak i ako je jedan lider odsutan. Pritom bi Orban još uvek mogao da kaže da nije glasao za.

Nakon što su njih dvojica porazgovarali nasamo, Orban je napustio prostoriju, otvarajući put istorijskoj odluci EU-a da otvori pristupne pregovore s Ukrajinom nakon višednevne neizvesnosti s obzirom na Orbanovo žestoko protivljenje.

Šolcova vanredna strategija, koju su za Politiko opisala tri zvaničnika upoznata s događajima, začudile su mnoge u Briselu, ali i šire. Nastup naslednika Angele Merkel na evropskoj pozornici dosad je uglavnom bio razočaravajući, a kritičari mu zameraju nedostatak taktičkih pregovaračkih i komunikativnih veština za razliku od bivše kancelarke, piše Politiko.

Foto: TANJUG/AP Photo/Denes Erdos

Ideja da jedan lider EU napusti prostoriju kako bi bio jednoglasan vrlo je neobična. Zapravo, zvaničnici i diplomate EU-a na samitu u četvrtak nisu mogli da kažu da li je potez koji je izveo Šolz ikada pre korišćen.

“Poslužio se starim trikom iz svog vremena u mladim socijalistima”, rekao je jedan zvaničnik na samitu EU, misleći na organizaciju mladih Šolcove Socijaldemokratske stranke (SPD) u kojoj je kancelar bio zamenik predsednika tokom 1980-ih.

Jedan zvaničnik, koji je takođe želeo da ostane anoniman, rekao je da je Orbanov stav počeo da se ljulja tokom zajedničke rasprave za doručkom u društvu Šolca, francuskog predsednika Emanuela Makrona, predsednika Saveta EU Šarla Mišela i predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen. Tokom obroka Orban se trudio da pruži uverljive argumente za svoj stav da zbog narušene vladavine prava u Ukrajini nije spreman za pristupanje, rekao je zvaničnik.

Nekoliko sati kasnije, na samitu, lideri EU nastavili su da kritikuju mađarskog premijera zbog odbijanja da otvori pregovore s Ukrajinom.

“Šolc je došao u pravo vreme sa svojim predlogom”, rekao je jedan diplomata EU.

Nakon što su lideri EU objavili odluku o otvaranju pristupnih pregovora, Orban je na Fejsbuku napisao: “Mađarska ne želi da bude deo ove loše odluke”.

Olaf Šolc Foto: Zhao Dingzhe / Xinhua News / Profimedia

U isto vreme ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski proslavio je objavu na platformi „X“ porukom: „Zahvaljujem kancelaru Šolcu na ličnim naporima i Nemačkoj na njenom vođstvu“.

Zanimljiva je objava blogera „Saint Javelina“, koji podržava Ukrajinu, a često je ranije kritikovao Šolca zbog oklevanja da podrži Ukrajinu slanjem tenkova.

Pročitajte još...

„Izvini što smo te ismejavali, Olaf. Ti si pravi prijatelj“, napisao je.

Orbanov stav vezano za veliki finansijski paket Ukrajini nisu uspeli da poljuljaju. Mađarska je blokirala dogovor Evropske unije o 50 milijardi evra za Ukrajinu iz proračuna Unije, a lideri EU odlučili su da se vrate na raspravu u januaru.

Dvadeset i šest zemalja EU složilo se da se Ukrajini obezbedi novac iz proračuna EU do 2027. godine, ali Mađarska je bila protiv, a potrebna je jednoglasna odluka.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar