Hrizostom Jević, Zdravko Krivokapić i Patrijarh Porfirije
Hrizostom Jević, Zdravko Krivokapić i Patrijarh Porfirije Foto: TANJUG/ ZORAN ZESTIC

Vlada Crne Gore je na jučerašnjoj sednici usvojila informaciju i iskazala apsolutnu spremnost za potpisivanje Temeljnog ugovora sa SPC, u najkraćem vremenskom roku, pišu podgoričke Vijesti.

Kako se navodi u tekstu Vijesti, poslednji nacrt Temeljnog ugovora između Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve pretrpeo je nekoliko izmena u odnosu na nacrt koji je Vlada Crne Gore ranije poslala patrijarhu SPC Porfiriju i čiji sadržaj su tada „Vijesti“ ekskluzivno objavile.

U preambuli nacrta piše da je hrišćanska crkva na prostoru današnje Crne Gore prisutna od apostolskih vremena i njenog kontinuiteta kroz istorijsko pravoslavno i crkveno ustrojstvo od osnivanja Zetske, Budimljanske i Humske episkopije (1219. g.) “u sastavu Žičke arhiepiskopije, Pećke patrijaršije, odnosno Srpske pravoslavne crkve”.

U poslednjem nacrtu se SPC jemči “vršenje javnopravnih ovlašćenja”, što je bilo uklonjeno iz prethodnog nacrta sa obrazloženjem da nije valjana pravna konstrukcija jer javnopravna ovlašćenja vrše javnopravni organi, prije svega državni organi.

Kompletan novi nacrt Temeljnog ugovora čitajte na portalu Vijesti.

Podsećamo, potpredsednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović sinoć se sastao sa patrijarhom Porfirijem. Izvori našeg portala iz Patrijaršije navode da je sastanak Abazovića i poglavara SPC pre svega dogovoren zbog situacije u Crnoj Gori, ali da je jedna od tema bio i Temeljni ugovor između Crkve i države.

BONUS VIDEO: Božićna poslanica patrijarha Porfirija

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar