Foto: AFP / AFP / Profimedia

Naftni tanker registrovan u Panami gori već dva dana, bez kontrole, kod Šri Lanke, zbog čega se strahuje da bi se mogla izliti velika količina nafte u Indijski okean.

Mornarica Šri Lanke i indijska obalska straža vodenim topom zalivaju brod koji gori, dok je helikopter takođe izbacio vodu na tanker Nju Dajmond.

Više brodova indijske mornarice uputilo se prema tankeru kako bi pomogli u gašenju vatre na tankeru, koji je prevozio 270 hiljada tona sirove nafte i 1700 tona dizela, prenosi Jutarnji list.

Potvrđeno je da je jedan član filipinske posade umro usled eksplozije u brodskoj radionici u četvrtak, objavila je ratna mornarica.

Preostala 22 člana posade – pet Grka i 17 Filipinaca – evakuirana su s broda od 330 metara, a požar se nije proširio na teret koji prevozi brod, navode zvaničnici.

Tanker je putovao iz Kuvajta u istočnu indijsku luku Paradip, a bio je udaljen 60 kilometara od istočne obale Šri Lanke kada je poslao signal za pomoć.

Dok je besneo požar tanker je došao 10 kilometara bliže obali, navodi se. Indijska obalska straža navodi da je nastala pukotina od dva metra na trupu broda oko 10 metara iznad nivoa mora.

Indija i Šri Lanka rasporedile su izviđačke avione kako bi pratili brodove, kažu zvaničnici.

Centar za upravljanje katastrofama Šri Lanke (DMC) navodi da nema opasnosti od izlivanja nafte u more.

„Nije loše kao što se čini”, kazao je advokat DMC-a Sudanta Ranasing za AFP.

Foto: AFP / AFP / Profimedia

„Požar se nije proširio na teret. Kada se ugasi požar, brod će biti odvučen dalje u dublje more”, dodao je.

Kazao je da vlasti razmatraju prenos nafte na drugi brod pre spašavanja tankera.

Tanker je veći od japanskog broda za rasuti teret MV Wakashio, koji je udario u greben na Mauricijusu u julu, pri čemu je iscurilo više od hiljadu tona nafte u more.

Maldivi, koji zavise od ribarstva i turizma i imaju jedan od najočuvanijih koralnih grebena na svetu, izrazili su zabrinutost zbog mogućeg izlivanja nafte iz tankera Nju Dajmond.

Maldivi se nalaze oko 1000 kilometara jugozapadno od Šri Lanke.

„Ovo bi mogla biti velika katastrofa”, objavio je na Tviteru Ahmed Nasim iz kancelarije predsednika Maldiva i dodao da Maldivi moraju da preduzmu neophodne mere opreza.