Foto: KCNA via REUTERS

Objavljen je novi snimak trenutka kada je Severna Koreja raznela i uništila međukorejsku kancelariju za vezu u svom pograničnom gradu Kaesongu u utorak.

Tamošnji mediji nedugo nakon detonacije saopštili su o tome da se čula eksplozija pa su opisali dim koji se izdizao iznad Kaesonga, prenosi Indeks.

Vojni izvor iz Seula rekao je Rojtersu da su dan ranije uočili znakove koji su upućivali na uklanjanje kancelarije i da su južnokorejski vojni zvaničnici pratili eksploziju putem snimaka.

Napetosti između dve države raste otkad su južnokorejski aktivisti i dezerteri iz Severne Koreje navodno poslali oko 50 hiljada letaka u komunističku državu kojima kritikuju vođu Kim Džong-una i kršenje ljudskih prava u toj izolovanoj komunističkoj zemlji.

Južna Koreja najavljuje odlučan odgovor

Južna Koreja najavila je da će odlučno odgovoriti ako njen severni sused nastavi da podstiče napetost.

Uništavanje te kancelarije „srušilo je očekivanja svih ljudi koji su se nadali napretku u međukorejskim odnosima i dugotrajnom miru na poluostrvu“, izjavio je zamenik južnokorejskog savetnika za nacionalnu bezbednost Kim Ju-geun na brifingu za novinare.

Dodao je kako Južna Koreja smatra Severnu Koreju u celosti odgovornom za sve posledice koje mogu da nastanu iz ovog čina.