Milorad Dodik Foto: TANJUG/ FOTO SRNA/ BORISLAV ZDRINJA

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik uputio je otvoreno pismo visokom predstavniku u BiH Kristijanu Šmitu u kojem je naveo da RS poštuje Dejtonski sporazum i Ustav BiH, međunarodne ugovore, pravila i procedure, ali da ne priznaje Šmita kao visokog predstavnika, jer nije imenovan u skladu sa utvrđenim procedurama u Savetu bezbednosti UN.

„Republika Srpska i ja kao predsednik republike poštujemo međunarodnu zajednicu. Često se nismo slagali sa njenim odnosom prema nama, ali smo i u neslaganju iskazivali poštovanje“, naglasio je Dodik u pismu.

Dodao je da RS „poštuje Dejtonski sporazum, čiji su autori SAD sa partnerima, Ustav BiH, čiji su autori SAD sa partnerima“, kao i međunarodne ugovore, pravila, procedure.

Foto: Nova

„Јedna od procedura utvrđena Aneksom 10. Dejtonskog mirovnog sporazuma definiše i način izbora visokog predstavnika u BiH. Vi ste je prekršili. Vi niste imenovani shodno toj proceduri. Vi niste visoki predstavnik“, stoji u Dodikovom pismu Šmitu.

Prema njegovim rečima, Šmit „ne predstavlja međunarodnu zajednicu u BiH niti strane potpisnice Aneksa 10 Dejtonskog sporazuma“.

„Vi ne predstavljate nikoga. Visoki predstavnik je bio Incko. Bio je Lajčak. Bio je Petrič. Karl Bilt. I da ne nabrajam dalje, oni su izabrani i imenovani. Vi niste“, naveo je Dodik.

Dodao je da se Šmit „lažno predstavlja i na taj način kompromituje međunarodnu zajednicu u BiH i bruka nemački narod“.

Foto:TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ

„Istovremeno ponižavate i Srbe i Bošnjake i Hrvate i sve ostale koji žive u BiH, otimajući pravo predstavnicima koje su oni izabrali da kao jedini ovlašćeni donose zakone“, istakao je on.

Optužio je Šmita da BiH „pretvara u koloniju“, jer donosi zakone umesto Parlamentarne skupštine BiH, a onda, kako je naveo, nameće zakon koji štiti njega (Šmita), a sankcioniše one koji se protive Šmitovom „bezakonju“.

„Došli ste neovlašćeno u BiH i pretite. Danas pretite meni, sutra ćete tući građane na ulicama Sarajeva, jer vam se ne sviđa kako vas gledaju“, napisao je Dodik.

Pročitajte još:

Ponovivši da Šmit nema legitimitet i pravo da to radi, naglasio je da to „nije ni ljudski“.

„I previše Vas je, nećete proći. Džaba vam američki ambasador u BiH Majkl Marfi i njegove frustracije. Džaba Vam nadmenost i pretnje, lažno junačenje. Nećete proći“, stoji u pismu.

Dodik je pozvao Šmita da, „umesto što preti, obezbedi potvrdu o izboru od strana potpisnica Aneksa 10. i relevantnu rezoluciju o imenovanju od strane Saveta bezbednosti UN“.

„Ako ne znate, sedište Saveta bezbednosti UN-a je na Ist riveru u Njujorku, u onoj velikoj zgradi. Lako se dođe i nalazi. Ali očigledno Vi ne možete proći ni tamo, a onda ni ovde“, navodi se u otvorenom pismu koje je Dodik uputio visokom predstavniku u BiH Kristijanu Šmitu.

BONUS VIDEO Dodik ne zna za DODIK.NET ?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar