Foto: AP Photo/Andreea Alexandru

Ukupno 4.217 civila evakuisano je u subotu kroz koridore u Ukrajini, saopštila je potpredsednica vlade Ukrajine Irina Vereščuk.

U izjavi za Telegram, Vereščuk je rekla da su 1.263 osobe iz opkoljenog grada Marijupolja i grada Berđanska pod ruskom kontrolom stigle do grada Zaporožja koji drži ukrajinska vlada koristeći svoja vozila, javlja CNN.

Konvoj za evakuaciju od 10 autobusa iz grada Berđansk sa više od 300 stanovnika Marijupolja takođe je prošao Vasiljevku na putu za Zaporožje, rekla je ona.

Evakuacije su nastavljene i u istočnom ukrajinskom regionu Lugansk, pri čemu je ukupno 2.650 ljudi napustilo gradove Severodonjeck, Rubižnje, Lisičansk, Kreminu, Popasnu i Nižnje, rekla je Vereščuk.

Ona je dodla da je 17 autobusa stiglo u grad Berđansk iz Zaporožja i da se očekuje da će se u nedelju ujutro nastaviti evakuacija stanovnika Marijupolja. Neki od autobusa će pokušati da stignu bliže Marijupolju, dodala je ona.

Marijupolj, koji je okružen ruskim kontrolnim punktovima, bio je nedeljama pod intenzivnim bombardovanjem. Ukrajinski zvaničnici opisali su situaciju za preostale stanovnike kao veliku humanitarnu vanrednu situaciju.

Bonus video: Vožnja kroz razrušeni Marijupolj

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar