Foto: Nova.rs, Shutterstock

Od početka godine su u Češkoj dve osobe umrle od posledica velikog kašlja. U prva tri meseca 2024. godine zabeležno je da su velikim kašljem zaražene 4.253 osobe, što je najveći broj slučajeva oboljevanja u Češkoj od 1960-ih. Ipak, ova bolest nije registrovana samo u Češkoj, već i u drugim evropskim zemljama, uključujući i Srbiju.

Češka

Slučajevi zaraze velikim kašljem nisu zabeleženi u Češkoj nekoliko godina, tek prošle godine Državni zavod za zdravstvo registrovao je jedan slučaj. Prvi zaraženi 62-godišnji muškarac preminuo je u februaru. Pacijent, koji je živeo u staračkom domu, hospitalizovan je početkom marta, a onda je preminula i jedna žena, piše češki portal Aktualne.cz.

„Imala je tešku upalu pluća, što je rezultiralo srčanom insuficijencijom. Ženi je dijagnostikovan i veliki kašalj i streptokokna infekcija, od kojih obe mogu da izazovu upalu pluća“, rekla je Štepanka Čekova, portparolka Državnog zdravstvenog instituta. Zbog toga nije moguće jasno odrediti uzrok smrti.

Foto:Shutterstock

Hospitalizacija je potrebna za oko tri odsto pacijenata. Poređenja radi sa gripom, u završnoj sezoni gripa hospitalizovano je oko 400 ljudi sa teškim tokom, od kojih je 94 umrlo.

Najveći morbiditet među mladima

Pacijenti su različitog uzrasta, starijih od 65 godina ima 289, odnosno oko sedam odsto. Glavna higijeničarka Pavla Svrčinova rekla je da je najveća zaraza među tinejdžerima.

„Stariji su vakcinisani u detinjstvu, ali će imunitet malo da se smanji“, rekla je ona i dodala da se razmatra revakcinacija u odraslom dobu.

Foto: Shutterstock

Najveći morbiditet je u starosnoj grupi od 15 do 19 godina. Među obolelima je 76 dece do godinu dana. Deca se obavezno vakcinišu protiv velikog kašlja. Međutim, oni stiči zaštitu tek četiri meseca nakon druge doze, pa stručnjaci preporučuju vakcinaciju trudnica.

Sve odrasle osobe, međutim, moraju same da plate vakcine, koje koštaju od 700 do 1.500 kruna (od 27.5 do 60 evra) u ordinacijama i centrima za vakcinaciju.

Velika Britanija

U Velikoj Britaniji samo u januaru su zabeležena 553 slučaja zaraze velikog kašlja.

Poznat i kao „pertussis“ ili „stodnevni kašalj“, infekcija može biti posebno ozbiljna za bebe i odojčad, pa nadležni apeluju na obaveznu vakcinaciju trudnica i dece.

Foto: Shutterstock

Prvi znaci velikog kašlja su slični prehladi, uz curenje iz nosa i bol u grlu. Ali nakon nedelju dana, infekcija može da izazove napade kašlja koji traju nekoliko minuta, a posebno su teški noću. Bebe nakon napada kašlja imaju poteškoća sa disanjem.

Bakterije se šire kašljanjem i kijanjem, pa stručnjaci savetuju članovima porodice u kojima je dijagnostikovan veliki kašalj da ostanu kod kuće do tri nedelje od pojave prvih simptoma ili 48 sati nakon što je pacijent počeo da uzima antibiotike.

Holandija

Agencija za javno zdravlje Holandije zabrinuta je zbog brzog porasta broja novorođenih beba koje obole od velikog kašlja.

Poslednjih nedelja kod oko 110 dece, uključujući 20 beba, dijagnostikovana je bolest, koja može biti fatalna kod novorođenčadi. Nivo je viši od poslednjeg vrhunca zaraze u 2012.

Tjaling Lenstra, šef nacionalne koordinacije za kontrolu zaraznih bolesti, rekao je da je epidemija koncentrisana u pojasu gde su stope vakcinacije niže nego u ostatku zemlje.

Foto:Shutterstock

„Posebno smo zabrinuti zbog porasta među malom decom i novorođenčadi, jer veliki kašalj može imati ozbiljne posledice na njih“, rekao je on.

Međutim, holandsa agencija je saopštila da je stopa vakcinacije u detinjstvu pala ispod 90 odsto, dok više od šest odsto beba rođenih 2020. nije dobilo nijednu dozu.

Stopa vakcinacije od 95 odsto se smatra minimalnim nivoom imuniteta stada protiv bolesti kao što su veliki kašalj i boginje.

Hrvatska

U Hrvatskoj se takođe povećava broj obolelih od velikog kašlja, najviše ih je među decom, pa se organizuju punktovi za testiranja na zarazu, dok epidemiolozi i dalje preporučuju vakcinaciju kao najbolju zaštitu.

Prema evidenciji HZJZ-a do sada je u Hrvatskoj od velikog kašlja obolelo 2.312 osoba, najviše u Gradu Zagrebu, a nakon toga u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Najveći broj obolelih je starosti od 10 do 14 godina.

Porodiliste beba natalitet
Novorođenče Foto:Shutterstock

Stručnjaci su upozorili da je ovo najveći broj obolelih od velikog kašlja u Hrvatskoj u poslednjih 40 godina. Upozorili su i da je vakcinacija protiv velikog kašnja i drugih zaraznih bolesti i dalje najefikasnija zaštita novorođenčadi i odojčadi, kao i starije dece koje se sprovodi prema programu vakcinacije.

Direktor Hrvatskog zavoda za javno zdravlje Krunoslav Capak istakao je ranije da, nažalost, i sada, kao i tokom pandemije koronavirusa, u javnom prostoru ima onih koji šire neproverene i naučno neutemeljene informacije o velikom kašnju i štetnosti vakcinacije protiv ove zarazne bolesti.

Crna Gora

Epidemiološka situacija u Crnoj Gori je komplikovana jer je aktivno više epidemija, a dominira grip koji je u uzlaznoj putanji, epidemija velikog kašlja koja ne jenjava, izjavila je epidemiolog u Institutu za javno zdravlja dr Darinka Marković.

Ona je pozvala sve stanovnike Crne Gore, naročito rizične grupe da još uvek nije kasno da se vakcinišu protiv gripa. Treba, kaže, imati u vidu da se nakon vakcinacije zaštita stiče posle 10 do 14 dana. Epidemija gripa u Crnoj Gori, kako je kazala, ima uzlaznu putanju.

Marković zato apeluje na roditelje da decu vakcinišu u skladu sa kalendarom redovne imunizacije, a oni roditelji koji su do sada odlagali vakcinaciju, kaže, treba što pre da nadoknade propuštene doze i tako zaštite decu od nekih opasnih bolesti. Upozorila je i da je sve bliža epidemija morbila.

Srbija

Od početka godine, u Srbiji je od velikog kašlja obolelo više od hiljadu ljudi.

Pročitajte još...

Nајvеći brој slučајеvа rеgistrоvаn је u uzrаsnim grupаmа od 10 dо 14 gоdinа, dоk је nајvеćа uzrаsnо-spеcifičnа stоpа incidеnciје zаbеlеžеnа u uzrаsnој grupi оdојčаdi mlаđе оd 12 mеsеci.

Оd pоčеtkа 2024. gоdinе priјаvljеnа su dvа smrtnа ishоdа uzrоkоvаnа pеrtusisоm kоd nеvаkcinisаnе dеcе uzrаstа dvа i pо, оdnоsnо tri mеsеcа.

Оd ukupnоg brоја priјаvljеnih slučајеvа njih 78 (7,4 odsto) bilо је hоspitаlizоvаnо, pri čеmu је nајvеći brој hоspitаlizоvаnih biо u uzrаsnој grupi mlаđih оd 12 mеsеci.

Lekarska komora Srbije takođe je apelovala na roditelje da vakcinišu decu.

BONUS VIDEO Zašto se vratio veliki kašalj?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar