Foto: EPA-EFE/ANDY RAIN, Daniel LEAL / AFP / Profimedia,EPA-EFE/NEIL HALL,PA Images / Alamy / Alamy / Profimedia,Metropolitan Police/MEGA / The Mega Agency / Profimedia

Službenica britanske Vlade Luiz Kejsi objavila je izveštaj na 363 strane u kojem optužuje londonsku Metropoliten policiju da dozvoljava "predatorsko ponašanje" unutar svojih snaga i da, zbog neuspele zaštite građana i zaposlenih, pre svega žena, afirmiše "mizoginu, seksističku, rasističku i homofobičnu" kulturu. Ovaj šokantan izveštaj usledio je nakon stravičnog ubistva Sare Everard koje se dogodilo 2021. godine, a kasnije je utvrđeno da je policajac Vejn Kuzens oteo, silovao, a zatim i ubio tada 33-godišnju Saru.

„Metropolitenska policija nije zaštitila svoje zaposlene ili članove javnosti od policijskih počinilaca nasilja u porodici, niti onih koji zloupotrebljavaju svoj položaj u seksualne svrhe. Uprkos tome što je Met rekao da je nasilje nad ženama i devojčicama prioritet, ono je tretirano drugačije od ‘ozbiljnog nasilja’. U praksi to znači da nije shvaćeno tako ozbiljno u smislu resursa i određivanja prioriteta“, navela je Kejsi u svom izveštaju, a preneo CNN.

Komesar policije Mark Rauli podržao je Kejsin izveštaj i obećao da će policija rešiti sistemske probleme unutar svojih snaga.

Veliki skandali pogađaju londonsku policiju

Intenzivna kontrola policije nastupila je u martu 2021. godine kada je službenik Metropolitenske policije Vejn Kuzens osuđen za otmicu, silovanje i ubistvo Sare Everard (33). Ubistvo je izazvalo nacionalni razgovor o ozbiljnim problemima sa policijom.

Dan nakon što je Kuzens osuđen, uhapšen je i optužen za silovanje još jedan službenik policije, Dejvid Kerik. On se kasnije izjasnio krivim za silovanje više žena u periodu od skoro dve decenije, što je ponovo pokrenulo pozive za hitne reforme.

Boreći se sa rastućom krizom poverenja, Metropolitenska policija je tada imenovala Luiz Kejsi, koja je godinama radila na socijalnoj zaštiti, da vodi nezavisnu istragu o institucionalnoj kulturi i standardima ponašanja u policiji.

London policija Foto:EPA-EFE/TOLGA AKMEN/Shutterstock

Njena revizija počela je u februaru 2022. godine, kada je naglasila da se nasilje nad ženama i devojčicama mora ozbiljno shvatiti.

„Umesto pristupa brzim forenzičkim službama, policajci moraju da se bore sa prenatrpanim, dotrajalim ili pokvarenim frižiderima i zamrzivačima koji sadrže dokaze, uključujući komplete za silovanje žrtava, i da trpe dugo čekanje na rezultate testova“, kazala je tada Kejsi.

Stagnacija policijskog sistema

Da je Metropolitenska policija institucionalno rasistička, zaključio je i 1999. godine Vilijam Mekferson u svojoj istrazi o rasističkom ubistvu britanskog tinejdžera Stivena Lorensa i grešaka koje je policija imala tokom istrage njegove smrti.

U svom izveštaju je takođe naveo da se u policiji oseća i rasizam, s obzirom na činjenicu da su zaposleni u policiji uglavnom belci – 82 odsto i muškarci – 71 odsto.

Izveštaj je otkrio i da je kultura maltretiranja i diskriminacije prisutna, jer je 22 odsto policajaca reklo da su lično bili maltretirani.

Žene koje su intervjuisane za izveštaj opisale su niz seksualnog zlostavljanja i uznemiravanja koje su pretrpele od policajaca.

Foto: Shutterstock

Jedna mlađa službenica opisala je da ju je stariji kolega više puta napadao na poslu i u patroli, da ju je terao da mu sedne u krilo, dodiruje je i svlači, dok joj je namerno mazio ruke i jednom prilikom masturbirao ispred nje. Ona je prijavila zlostavljanje, ali je slučaj odbačen.

„Verovatno bi bilo bolje da sam patila u tišini, ali ja to nisam mogla. On se izvukao sa svime, a ja sam naterana da izgledam kao lažov“, rekla je ona.

Druga žena, civil, koja je rekla da je nekoliko godina bila u vezi kontrole i prinude sa kolegom policajcem, prijavila je njegovo zlostavljanje lokalnoj policiji. Godinu dana kasnije, ista policija je obavestila da je njen bivši partner izneo iste optužbe protiv nje. U slučaju nije doneta nikakva odluka, a on je nastavio da služi u Metropolitanskoj policiji, navodi se u izveštaju.

Izgubljena vera u „silu koja štiti“

Poverenje javnosti u policijski sistem opalo je ispod 50 odsto čak i pre nego što su rezultati izveštaja objavljeni.

Foto: Marcin Nowak / Shutterstock Editorial / Profimedia

„Naš posao kao javnosti nije da se čuvamo od policije. Posao policije je da nas čuva kao javnost“, navela je Kejsi u predgovoru, ističući da Kerik nije uhvaćen nakon akcije Metropoliten policije, već tek nakon što se jedna od njegovih žrtava javila i prijavila ga u Hertfordšir.

Istraga CNN-a objavljena u martu otkrila je kako su neuspesi policije možda sprečili Kerika, koji je godinama služio u jednoj od najelitnijih naoružanih britanskih policijskih jedinica, da bude zaustavljen ranije. Nakon što se Kerik izjasnio krivim za ukupno 71 seksualni prestup, Metropolitenska policija je priznala da je bilo devet „propuštenih prilika“ kada je on ranije bio u centru pažnje njenih i drugih snaga, iako nikada nije optužen za krivično delo.

Između 2000. i 2021. godine, Kerik je optužen za više krivičnih dela, uključujući provalu, uznemiravanje, napad i silovanje.

Foto: EPA-EFE/Neil Hall

Istraga o devet incidenata otkrila je najmanje dva slučaja, 2019. i 2021. godine, kada metropolitenska policija nije poštovala te smernice, ostavljajući Kerikov nasilni i ponižavajući tretman prema ženama nekontrolisanim, a njega slobodnim da se susreće sa drugim žrtvama.

U januaru, nakon što je Kerik priznao zloupotrebe, što je izazvalo šok širom zemlje, Rovli, policijski komesar, obećao je da će iskoreniti probleme u policiji.

„Prevrnućemo kamenje, doći ćemo do pravih zaključaka i bićemo nemilosrdni u iskorenjivanju onih koji korumpiraju naš integritet. Imate moje apsolutno uverenje u to“, rekao je on u intervjuu za britanske medije.

Mogući lek za predatorski virus

Gradonačelnik Londona Sadik Kan rekao je u izjavi da je duboko zabrinut nalazima Kejsinog izveštaja.

„Dokazi su pogubni. Kejsi je pronašla institucionalni rasizam, mizoginiju i homofobiju, što prihvatam. Ona je Met opisala kao defanzivnu, otpornu na promene i nespremnu da se angažuje sa zajednicama“, kazao je on i dodao da očekuje da se njene preporuke u potpunosti implementiraju.

Riši Sunak Foto: REUTERS/John Sibley

Britanski premijer Riši Sunak naglasio je da su potrebne hitne promene u snagama da bi se povratilo poverenje ljudi.

„Na kraju krajeva, želim da obe moje ćerke odrastu u društvu u kojem ne samo da osećaju poverenje u policiju, već je u osnovi bezbedno“, rekao je on.

Ministarka unutrašnjih poslova Suela Braverman takođe je reagovala na reviziju i kazala da je jasno da je bilo ozbiljnih propusta u u Metropolitanskoj policiji – zbog čega je neophodno vratiti poverenje ljudi u policiju.

PROČITAJTE JOŠ:

Izveštaj Luiz Kejsi poziva na „potpunu reviziju“ policijskih snaga i sadrži 16 preporuka koje bi radikalno poboljšale metropolitenske policijske službe.

Preporuke se usredsređuju na reformu sistema nedoličnog ponašanja, promenu standarda zapošljavanja i provere, uspostavljanje stručnih timova koji će se baviti silovanjem i ozbiljnim seksualnim prestupima, usvajanje pristupa koji je više usmeren na žrtve, vraćanje poverenja javnosti i ponovnu izgradnju pristanka, posebno među ženama.

„Ako se ovi koraci ne preduzmu i ne postigne dovoljan napredak, mogle bi se razmotriti radikalnije, strukturne opcije, kao što je razbijanje snaga“, istakla je Kejsi.

BONUS VIDEO Štrajkovi paralisali Britaniju

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar