Foto: Tanjug/Jeff Wheeler/Star Tribune via AP

Zimska oluja zahvatila je SAD pa su zato zbog snežnih mećava širom Dakote, Minesote i Viskonsina zatvorene firme i škole. Danas je gotovo 5000 američkih letova otkazano, javlja BBC.

Dok je oko 75 miliona ljudi u 29 saveznih država pod upozorenjem o zimskim vremenskim prilikama, predviđa se da će delovi istočnog SAD-a doživeti rekordno visoke temperature.

Temperature će se spustiti do minus 45 stepeni

Meteorolozi predviđaju jake udare vetra čija će brzina dosegnuti 80 km/h, dok bi zbog hladnog vetra u nekim delovima SAD-a temperature mogle pasti i do -45 stepeni Celzijusa.

Foto: Tanjug/Alex Kormann/Star Tribune via AP

U severnim državama, predviđanja do pola metra snega u nekim delovima mogu značiti da će područja izdržati najveće snežne padavine u poslednjih 30 godina. Guverner Minesote Tim Valz rekao je da će Nacionalna garda biti na raspolaganju za pomoć vozačima koji se zaglave u mećavi, prenosi Index.hr.

„Ovo je podsj+etnik da ostanete kod kuće i ograničite putovanja ako je moguće“, upozorilo je jutros ministarstvo saobraćaja. Meteorolozi su rekli da bi oluja mogla stvoriti ledeni pojas u dužini od 2092 km, od Nebraske do Nju Hempšira.

Foto: GEORGE FREY / AFP / Profimedia

U Los Angelesu u Kaliforniji, gde je inače sunčano i toplo, padaće snijeg, a u planinama i u podnožju Venture duvaće snažni vetrovi.

„Cela Kalifornija moći će videti sneg kasnije ove nedelje“, tvitovao je David Svain, klimatolog sa Univerziteta Kalifornija-Los Anđeles.

Visoke temperature u nekim delovima SAD-a

Za razliku od zapadnog dela zemlje, delovi istočnog SAD-a zabeležiće visoke temperature. Temperature u Orlandu na Floridi mogle bi dosegnuti 32 stepena, a u Luizijani u Nju Orleansu mogle bi da dosegnu 29 stepena.

„Cele zime videli smo ovaj obrazac, gde zapadni SAD ima temperature ispod proseka, a istočni SAD ima iznad proseka“, rekao je za BBC klimatolog Endru Kruzkievic sa Univerziteta Kolumbija.

Foto: GEORGE FREY / AFP / Profimedia

Snežna oluja i u Kanadi

Veliki delovi Kanade su pod upozorenjima o vremenu, uključujući Toronto. Tamo se očekuje od 10 do 15 centimetara snega i ledena kiša.

Iako je Kanada upravo imala rekordno visoke temperature za februar, u delovima Toronta moglo bi doći do značajnog nakupljanja leda.

Za delove Alberte na snazi su upozorenja o ekstremnoj hladnoći, s temperaturama koje će u nekim regijama pasti do minus 40 stepeni Celizijusa.

BONUS VIDEO: Snežna oluja u Bafalu – Amerika i Kanada pod snegom i ledom

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar