Foto: MARCUS BRANDT / AFP / Profimedia

Dve osobe su poginule u oluji koja je u četvrtak pogodila delove Nemačke, obarajući drveće, uzrokujući nestanke struje i ometajući vazdušni i železnički saobraćaj, čime se broj poginulih u Evropi popeo na pet. Nemačka meteorološka služba DVD izdala je u sredu uveče nekoliko upozorenja o dolasku oluje Ileni i saopštila da bi opasni uslovi mogli da potraju nekoliko dana.

U luci Hamburg, zbog olujnog nevremena, tri osobe su zadobile lakše povrede na trajektu koji je udario talas, razbio stakla i „počistio“ putnike.

Na snimku koji se pojavio na društvenim mrežama, vidi se ogroman talas koji probija prednje prozore trajekta, zaliva putnike, a zatim poplavlja unutrašnjost.

Čuje se vriska i vide se putnici kako u panici skupljaju svoje stvari i beže. Talas je bio tako snažan da se na snimku može čuti kako se prozor lomi pod njegovom silom.

Nemačka meteorološka služba DVD izdala je u sredu uveče nekoliko upozorenja o dolasku oluje Ileni i saopštila da bi opasni uslovi mogli da potraju nekoliko dana.

U Poljskoj je vetar duvao brzinom do 125 kilometara na sat i teško oštetio oko 500 kuća, srušio krovove, oborio drveće i izazvao nestanak struje za više od 324.000 domaćinstava širom zemlje. Dva radnika su poginula, a dvojica su povređena kada je kran prevrnuo na gradilištu u Krakovu.

Još jedan muškarac poginuo je na zapadu Poljske kada je drvo palo na njegov automobil.

U Češkoj je više od 300.000 domaćinstava ostalo bez struje, saobraćaj je otežan jer srušeno drveće blokira ceste i železničke pruge. Najsnažniji vetrovi s naletima od 181 kilometra na sat zabeleženi su na području planine Snežke, najviše u zemlji.

BONUS VIDEO: Hamburg pod vodom


***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar