Vulkan erupcija Sent Vinsent
Velika erupcija vulkana na karipskom ostrvu Sent Vinsent Foto:Tanjug/AP Photo/Orvil Samuel

Eksplozivna erupcija vulkana Sufrijer dogodila se danas na ostrvu Sveti Vinsent u istočnom delu Karipskih ostrva, nakon što su vlasti ranije izdale naredbu o obaveznoj evakuaciji stanovništva.

Zvaničnici službi za upravljanje vanrednim situacijama rekli su da je vulkan izbacivao pepeo u visinu oko šest kilometara koji je krenuo u pravcu istoka prema Atlanskom okeanu.

Velike količine pepela pale su na naselja oko vulkana, rekla je Eruscila Džozef, direktorka Seizmološkog centra. Ona je dodala da je nemoguće predvideti da li će predstojeće potencijalne eksplozije biti veće ili manje od prve.

POGLEDAJTE JOŠ:

Za sada nema izveštaja o potencijalnim žrtvama.

Vulkan je poslednji put imao erupciju 13. aprila 1979. godine, a prethodna erupcija bila je 1902. i u njoj je poginulo oko 1.600 ljudi.

Erupcija se dogodila nakon što je vlada izdala naređenje o obaveznoj evakuaciji oko 16.000 ljudi koji žive u crvenoj zoni u blizini vulkana.

Zvaničnici su planirali da ih ukrcaju na brodove i prevezu u druge delove zemlje.

Premijer Ralf Gonsalves je na konferenciji za novinare rekao da oni koji žele da se ukrcaju na brodove ili da utočište pronađu na drugim ostrvima, moraju da budu vakcinisani.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar