Foto:REUTERS/Jim Bourg

Skoro tri četvrtine američkih glasača tvrdi da je demokratija pod pretnjom u svetlu nedavnog upada pristalica odlazećeg američkog predsednika Donalda Trampa u Kongres, pokazalo je novo istraživanje Univerziteta Kvinipek, preneo je danas Glas Amerike (Voice of America - VoA).

Anketa registrovanih američkih glasača na nacionalnom nivou otkrila je da veliki broj republikanskih i demokratskih glasača veruje da je demokratija pod pretnjom, i to 77 i 76 odsto njih, dok su nezavisni bili nešto manje skloni da se slože sa tim – 70 odsto njih.

Većina glasača, 56 odsto, izjavila je da smatra američkog predsednika Donalda Trampa odgovornim za juriš na američki Kapitol prošle nedelje, dok je 42 odsto reklo da ga ne smatra odgovornim.

Većina glasača, 52 prema 45 odsto, rekla je da Trampa treba ukloniti s funkcije pre nego što napusti Belu kuću 20. januara.

Medjutim, razvrstani po strankama, velika većina republikanaca, 87 odsto, smatra da Trump ne bi trebalo da bude smenjen sa funkcije, dok ogromna većina demokrata, 89 odsto, veruje da treba.

Foto:Tanjug/AP Photo/Jacquelyn Martin

Nezavisni su bili ravnomerno podeljeni, sa 55 odsto njih koji su se zalagali za smenjivanje i 43 odsto koji se tome protive.

Osvrćući se na vodjstvo novoizabranog predsednika Džozefa Bajdena (Joseph Biden), samo 31 odsto glasača veruje da će Bajden moći da ujedini zemlju, dok je 56 odsto reklo da očekuje da će partijske podele ostati iste kao i sada.

Anketa je obuhvatila 1.239 registrovanih birača širom zemlje od 7. do 10. januara.

Komentari

Svi komentari (0)