Foto: Shutterstock

Postoje jasni uslovi koje kineski telekomunikacioni gigant "Huavej" mora da ispuni da bi mu bio dozvoljen dalji rad na izgradnji infrastrukture 5G mreže u Velikoj Britaniji, izjavio je danas britanski ministar zdravlja Mat Henkok povodom medijskih izveštaja da će ovoj kompaniji biti zabranjen dalji rad na tom projektu.

List „Sandej telegraf“ prethodno je objavio da, uprkos prvobitnoj odluci da bude odobren angažman „Huaveja“, nadležni sačinjavaju predloge prema kojima bi montiranje telekomunikacione opreme te kompanije u Velikoj Britaniji trebalo da bude obustavljeno za šest meseci.

Ne želeći da podrobnije komentariše navode lista, Henkok je rekao da je ta odluka od samog početka bila uslovnog karaktera, kao i da je, osim snažne telekomunikacione infrastrukture, njegovoj zemlji potrebna i bezbednost u tom domenu.

Premijer Boris Džonson, koji je „Huaveju“ u januaru dozvolio ograničeno učešće u izgradnji 5G mreže, našao se pod jakim pritiskom SAD i nekih britanskih poslanika da kineskoj kompaniji zabrani angažman iz bezbednosnih razloga, a nedavno je zaoštrio retoriku o ovom pitanju, upozoravajući Kinu da će ključnu infrastrukturu zaštititi od prodavaca opreme iz „neprijateljskih zemalja“, navodi Rojters.

Prema izveštaju „Sandej telegrafa“, britanski nacionalni centar za sajber bezbednost je izmenio svoje preporuke kada je reč o „Huaveju“, ističući da će američke sankcije tu kompaniju primorati tu kompaniju da koristi nepouzdanu tehnologiju.