Foto:STRINGER / AFP / Profimedia; AP Photo Theme Hadebe; Michele Spatari / AFP / Profimedia; AP Photo/Jerome Delay

Južnoafrički vatrogasci vratili su se u zgradu u Johanesburgu koju je u četvrtak uništio požar da vide da li mogu pronaći još tela.

Požar, u prenaseljenoj petospratnici, odneo je 74 života, uključujući 12 dece.

Vatrogasna služba kaže da želi da bude sigurna da niko nije ostavljen.

Uzrok požara još uvek nije poznat, ali na licu mesta su i forenzičari koji prebiraju ugljenisane ostatke izgorele zgrade.

Tim za pretragu sa psima takođe je otišao u zgradu, koja je manje zadimljena nego u četvrtak.

Operaciju posmatraju neki preživeli, koji su povređeni u požaru – imaju prelome i povrede glave, prenosi BBC.

Foto: Michele Spatari / AFP / Profimedia

Rođaci koji veruju da su među žrtvama požara možda bili i članovi porodice zamoljeni su da posete mrtvačnicu kako bi pomogli u identifikaciji tela.

Međutim, zvaničnici kažu da su od 74 leša 62 spaljena do neprepoznatljivosti i da se nadaju da će koristiti uzorke DNK kao pomoć u procesu identifikacije.

Vlada je obećala pomoć svim žrtvama, ali je za mnoge od njih veoma teška situacija jer su migranti bez dokumenata. Neki strahuju da bi njihovo pojavljivanje moglo da ih izloži vlastima.

Vršilac dužnosti visokog komesara Tanzanije Peter Šija rekao je da je do sada saznao da je pet njegovih sunarodnika poginulo u požaru, a troje povređeno. On je za južnoafričku novinsku kuću eNCA rekao da je 150 Tanzanijaca živelo u zgradi pre nego što ju je zahvatio plamen.

Foto: Michele Spatari / AFP / Profimedia

Obilazeći lice mesta u centru Johanesburga u četvrtak uveče, predsednik Siril Ramafosa nazvao je tragediju „pozivom za buđenje da počnemo da se bavimo situacijom stanovanja u centru grada“.

Zgrada je nekada bila dom za zlostavljane žene i decu, ali kada je zakup istekao, ona je „oteta“, objasnio je novinarima predsednik Ramafosa.

Mnoga imanja u oblasti u kojoj se dogodio požar smatraju se neprikladnim za život.

PROČITAJTE JOŠ:

Ipak, ovi stari blokovi, koje su napustili njihovi vlasnici ili gradske vlasti, puni su porodica, koje često plaćaju kiriju kriminalnim bandama koje ih vode.

Neki od onih koji koriste zgrade uključuju i migrante bez dokumenata, uglavnom iz drugih afričkih zemalja.

Foto: Michele Spatari / AFP / Profimedia

Uslovi unutar mnogih od njih podsećaju na straćare, sa slabim pregradama koje razdvajaju kuće, i malo ili nimalo pristupa tekućoj vodi i struji.

Neki izveštaji sugerišu da su iza požara u četvrtak možda bila sveća, parafinska peć ili neispravan priključak za struju.

Zemlja tek izlazi iz zime, a noćne temperature u Johanesburgu ove nedelje padaju na 4C.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar