Foto: Lando Hass / AFP / Profimedia

Omiljena nemačka "vatrena političarka", Sara Vageneht, konačno je pokrenula svoju novu stranku, "Sara Vageneht Alijansa (BSV) – Razum i pravičnost". Nakon godina spekulacija o formiranju stranke, nemački i pojedini međunarodni mediji su predvideli da će njena levičarska konzervativna partija uzdrmati nemački partijski sistem, naročito ekstremnu desnicu.

Da li je stranka koju vodi Vageneht, inače bivša članica krajnje levičarske stranke „Die Linke“ (Levica), zaista čudesan lek za krajnje desničarsku Alternativu za Nemačku (AfD), ostaje otvoreno pitanje. Na osnovu onoga što se može videti u susednim zemljama kao što su Danska i Holandija, postoje šanse da će takozvana ikona nemačke levice izbaviti glasače radničke klase iz „kandži“ AfD-a, ali i da će ona i njena nova stranka ojačati krajnju desnicu.

AfD Foto; dts Nachrichtenagentur / imago stock&people / Profimedia

Vageneht je pokrenula svoju stranku u savršenom trenutku. Nemački nacionalni zavod za statistiku saopštio je da Nemačka ide ka svojoj prvoj dvogodišnjoj recesiji od ranih 2000-ih. Trenutna trostrana vladajuća koalicija koju predvodi Olaf Šolc gubi na popularnosti. AfD osvaja mnogo novih pristalica, ne samo iz Levice.

Uprkos činjenici da je u nemačkoj politici bila relevantna samo nekoliko godina – kao jedna od liderki opozicije od 2015. do 2017. – ona je tokom svoje karijere uživala u velikoj medijskoj pažnji. Iako je na kraju marginalizovana od strane sopstvenih kolega iz Levice, kasnije je predvodila neuspeli „kolektivni pokret“ – „Aufstehen“ (Ustani). Vagenehtova je ostala jedna od najistaknutijih i najpopularnijih političari u nemačkim medijima.

Olaf Šolc Foto:EPA-EFE/CLEMENS BILAN

Ono što je verovatno najvažnije, postoji značajan izborni potencijal za ovu novu stranku. U septembru 2023, anketa je pokazala da svaki peti Nemac „može da zamisli“ da glasa za (još neosnovanu) stranku. Kako je nedavno rekla politikološkinja Sara Vagner, značajan deo nemačkog biračkog tela kombinuje levičarske ekonomske stavove sa desničarskim kulturnim stavovima, ali nijedna nemačka partija ne nudi takav „levičarski autoritarni“ (ili „levokonzervativni“) program.

Pročitajte još...

Međutim, iako su Vagner i njene kolege otkrile da Vageneht ima sposobnost da „izgradi mostove“ između levice i desnice, skeptični su oko toga da li bi sadašnji glasači AfD-a bili voljni da istom okrenu leđa i glasaju za njenu stranku.

Dakle, dok će partija Vageneht nesumnjivo postići dobre izborne rezultate 2024. godine, klimavo je sa sigurnošću tvrditi da će transformisati nemački politički sistem.

Opasnost AfD-a

Simbolika koju su nemački farmeri izabrali da izraze svoje nezadovoljstvo vladom u nedavno održanim protestima bila je nedvosmislena za Nemce, ali i za one koji prate političku scenu u ovoj zemlji. Pored seoskih puteva širom zemlje, primećena su improvizovana vešala koja su visila na semaforima, što je simbolika za „semafor koaliciju“ koja je na vlasti u Nemačkoj. Nju čine Socijaldemokrate (crvena boja), Slobodna demokratska partija (žuta boja) i Zeleni. Tako su poljoprivrednici poslali poruku nezadovoljstva onima na vlasti, dok sve to sa entuzijazmom gledaju oni koji nisu, a želeli bi – desnica u vidu ekstremističke partije Alternativa za Nemačku (AfD) koja preti da izazove haos u zemlji.

Na svojim kanalima na društvenim mrežama, krajnje desničarska partija Alternativa za Nemačku (AfD) objavila je sliku običnih ljudi koje je „neodgovorno političko rukovodstvo oteralo u propast kao u srednjem veku“ i pozvala građane da se pridruže onome što je nazivala „generalni štrajk“.

Foto:Ardan FUESSMANN / imago stock&people / Profimedia

Na kanalima za razmenu poruka Telegram, neki demonstranti su podelili slike zapaljenog Rajhstaga okruženog traktorima koje je napravila veštačka inteligencija, uz reči: „Dođite u Berlin i oterajte semafor! Nemačka postaje plava“, pozivajući se na boje AfD-a.

Udruženje nemačkih poljoprivrednika pokušalo je da se distancira od „nasilnih fantazija o državnom udaru” i kritikovalo je blokadu Habekovog trajekta.

„Ovi protesti su hrana AfD-a. Sve veći birokratski teret i rastući troškovi u poslednjih 10 godina stvorili su ogromnu frustraciju koja se sada emituje. A onda AfD ukazuje na bescarinski uvoz žitarica iz Ukrajine i govori poljoprivrednicima da vlada pokušava da spase svet, ali ne brine o svom narodu“, rekao je Klemens Rise, generalni sekretar udruženja malih farmera u Saksoniji.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar