Foto:Ardan FUESSMANN / imago stock&people / Profimedia;PATRICK PLEUL / AFP / Profimedia; snapshot/Future Image/U Stamm/Sh / Shutterstock Editorial / Profimedia; Hanno Bode / imago stock&people / Profimedia

Simbolika koju su nemački farmeri izabrali da izraze svoje nezadovoljstvo vladom u prvim danima nove godine bila je nedvosmislena za Nemce, ali i za one koji prate političku scenu u ovoj zemlji. Pored seoskih puteva širom zemlje, primećena su improvizovana vešala koja su visila na semaforima, što je simbolika za "semafor koaliciju" koja je na vlasti u Nemačkoj. Nju čine Socijaldemokrate (crvena boja), Slobodna demokratska partija (žuta boja) i Zeleni. Tako su poljoprivrednici poslali poruku nezadovoljstva onima na vlasti, dok sve to sa entuzijazmom gledaju oni koji nisu, a želeli bi - desnica u vidu ekstremističke partije Alternativa za Nemačku (AfD) koja preti da izazove haos u zemlji.

Farmeri su ove nedelje započeli veliki štrajk zbog odluke vlade da im ukine subvencije na gorivo. Blokirali su gotovo sve veće gradove i saobraćajnice, a kasnije su se štrajku pridružile i mašinovođe. Ovo govori o dramatičnoj promeni raspoloženja u zemlji koja se dugo hvalila zbog svog pristupa industrijskim odnosima koji traže konsenzus, posebno u poređenju sa susednom Francuskom koja je sklona štrajkovima.

Obzirom na to da ove godine predstoje ključni izbori u istočnonemačkim državama, čak i neki farmeri strahuju da bi novi revolucionarni duh mogao da ide pravo na ruku krajnjoj desnici.

Foto:EPA-EFE/Filip Singer

Osmodnevni protest poljoprivrednika širom zemlje, koji uključuje blokade auto-puteva i koji je šef udruženja poljoprivrednika opisao kao „nešto što zemlja nikada ranije nije iskusila“, nastaviće se uprkos delimičnom preokretu vlade kada je reč o smanjenju subvencija za dizel i poreskih olakšica za poljoprivredna vozila, što je i dovelo do štrajka.

U znak besa koji izaziva proteste, oko 100 farmera je u četvrtak uveče blokiralo vicekancelara i ministra ekonomije Roberta Habeka da se iskrca sa trajekta u severnoj Nemačkoj, što ga je navelo da se vrati na ostrvo gde je provodio praznike.

Bes se širi

Član stranke Zelenskih je navodno pozvao neke od demonstranata da na trajektu iznesu svoju zabrinutost, što su oni odbili.

Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

„Čini me zabrinutim što se raspoloženje u zemlji zagreva do te mere“, rekao je Habek.

Teretni prevoznici kažu da će se pridružiti protestima poljoprivrednika kako bi izrazili bes zbog povećanja putarine za teška teretna vozila koja je stupila na snagu početkom decembra, počevši od blokada u regionalnim centrima i kulminirajući mitingom kamiona u saveznoj prestonici Berlinu 18. i 19. januara.

Odlazak vozom da bi se izbegao haos na putevima verovatno neće biti opcija za putnike: železnički radnici povezani sa GDL-om, nemačkim sindikatom mašinovođa, najavili su nameru da od ponedeljka nakon pauze nastave štrajkove širom zemlje zbog plata i radnog vremena.

Foto: Tanjug/Bernd Wei’brod/dpa via AP

Protesti samozaposlenih poljoprivrednika i teretnih prevoznika, kao i štrajkovi u državnom železničkom sektoru, nisu koordinisani, fokusirani su na različite zahteve, a u nekim slučajevima i na sporove koji su prethodili aktuelnoj vlasti. Ali njihova saglasnost dala je krajnjoj desnici savršenu priliku da podstakne populističke fantazije o državnom udaru.

Uzlet desnice u formi AfD-a

Na svojim kanalima na društvenim mrežama, krajnje desničarska partija Alternativa za Nemačku (AfD) objavila je sliku običnih ljudi koje je „neodgovorno političko rukovodstvo oteralo u propast kao u srednjem veku“ i pozvala građane da se pridruže onome što je nazivala „generalni štrajk“.

Na kanalima za razmenu poruka Telegram, neki demonstranti su podelili slike zapaljenog Rajhstaga okruženog traktorima koje je napravila veštačka inteligencija, uz reči: „Dođite u Berlin i oterajte semafor! Nemačka postaje plava“, pozivajući se na boje AfD-a.

AfD Foto; dts Nachrichtenagentur / imago stock&people / Profimedia

Udruženje nemačkih poljoprivrednika pokušalo je da se distancira od „nasilnih fantazija o državnom udaru” i kritikovalo je blokadu Habekovog trajekta.

POGLEDAJTE JOŠ:

„Ovi protesti su hrana AfD-a. Sve veći birokratski teret i rastući troškovi u poslednjih 10 godina stvorili su ogromnu frustraciju koja se sada emituje. A onda AfD ukazuje na bescarinski uvoz žitarica iz Ukrajine i govori poljoprivrednicima da vlada pokušava da spase svet, ali ne brine o svom narodu“, rekao je Klemens Rise, generalni sekretar udruženja malih farmera u Saksoniji.

Kako se sastoji od oko 256.000 preduzeća koja zapošljavaju oko dva odsto nacionalne radne snage, nemačka poljoprivredna industrija može izgledati mala. Ali, farmeri obrađuju oko polovine nemačkog zemljišta, a portparoli industrije naglašavaju da bi geografska lokacija zemlje i kvalitet zemljišta trebalo da znače da njihov sektor ima budućnost čak i u vremenima globalnog zagrevanja.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare