Foto: Shutterstock

Na dan kada je ministar odbrane SAD Lojd Ostin u poseti Kijevu, Sjedinjene Američke Države najavile su novu vojnu pomoć Ukrajini od 100 miliona dolara, koja uključuje sredstva za protivvazduhoplovnu odbranu.

Pomoć uključuje sisteme Himars, artiljerijsku municiju i protivtenkovsko oružje, kao i malokalibarsko oružje, prema saopštenjima Pentagona i Stejt departmenta.

Nova pomoć dolazi iz sredstsava koja je već odobrio američki kongres ali koja se sve više smanjuju dok se čeka da kongres izglasa novi paket pomoći za Ukrajinu koji je tražio predsednik Džo Bajden ali koji još nije izglasan zbog protivljenja republikanskih predstavnika.

„Od presudne je važnosti da kongres preduzme mere da podrži Ukrajinu usvajanjem dodatne budžetske pomoći“, rekao je državni sekretar SAD Entoni Blinken u saopštenju.

Ministar odbrane SAD Lojd Ostin je danas u Kijevu dao uveravanja ukrajinskom predsedniku Volodimiru Zelenskom da će Vašington nastaviti sa svojom podrškom Ukrajini u njenoj borbi protiv ruske invazije.

SAD su daleko najveći donator vojne pomoći Ukrajini sa ukupno 44 milijardi dolara datih od početka ruske invazije u februaru 2022. godine.