Oliver Varhelji Foto: EPA-EFE/JULIEN WARNAND

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji izjavio je da bi Evropska komisija trebalo da bude spremna da primi nove članove do roka koji je nedavno predložio predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel, odnosno do 2030. godine, piše Politiko.

Varhelji je na konferenciji za novinare u Ankari istakao da je veoma srećan što konačno vidi da i zemlje članice počinju da se kreću i politički mobilišu i da su spremne da politički investiraju kako bi imale nove članice Evropske unije do 2030.

Varhelji nije prvi visoki zvaničnik EU koji podržava ambiciozniji vremenski okvir za proširenje EU, što je odstupanje od zvaničnog stava EK da je proširenje EU „proces zasnovan na zaslugama“ bez zvaničnog datuma završetka.

Prošle nedelje, visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel pozdravio je rok za proširenje i istakao da da bi to „mobilisalo energiju EU i država kandidata“.

Tokom posete Ankari, Varhellji je razvejao sve nade da bi Turska mogla da se priključi Uniji u bliskoj budućnosti.

Pregovori o pristupanju su sada u zastoju, a da bi se ponovo pokrenuli, postoje veoma jasni kriterijumi koje je postavio Evropski savet, a odnose se na demokratiju i vladavinu prava, rekao je Varhelji.

***

BONUS VIDEO: Zašto EU blokira srpske breskve i šljive?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar