Foto: EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

Komesara za proširenje EU Oliver Varheji kaže da je bitno da se u Crnoj Gori nađe mirno i evropsko rešenje kada je reč o slobodi veroispovesti.

”Mislim da država ne može da funcioniše bez poštovanja slobode religije”, poručio je Varheji.

Tokom debate u Spoljnopolitičkom odboru Evropskog parlamenta, poslanik iz redova francuskog Nacionalnog fronta Tieri Marin, pitao je komesara za proširenje o ”napadima na slobodu religije u Crnoj Gori”.

”To je trenutno problem, ali i problem koji se ponavlja. Bio sam u poseti Crnoj Gori kada je kriza eskalirala i pokušao sam da posredujem između države i crkve u nalaženju rešanja prihvatljivog za sve”, rekao je Varheji.

Evropski komesar navodi da je svestan da je prilikom poslednjeg incidenta crkva, uprkos merama za zaustavljanje Kovid-19, održala službu što je država ”sankcionisala” hapšenjem sveštenika.

”Pozivam crkvu da poštuje mere uvedene za zaštitu od korona virusa jer radi se i o bezbednosti i životu vernika. Istovremno, pozivam vlasti u zemlji da i tokom Kovid-19 krize obezbede slobodu veroispovesti”, poručio je Varheji.

Komesar Varheji kaže da će nastaviti svoj angažman u pokušaju da smiri situaciju i nađe evropsko rešenje za odnose države i crkve u Crnoj Gori.

Oliver Varheji se tokom posete Podgorici početkom februara sastao sa predstavnicima crnogorskih vlasti i sa mitropolitom crnogorsko-primorskom Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori, Amfilohijem.

„Svet vas posmatra. Ovo je važno pitanje i ja bih sve ohrabrio na dijalog i nalaženje rešenja koje bi bilo prihvatljivo svima“, poručio je tada Oliver Varheji.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar