Foto: EPA-EFE/PAULO CUNHA

Portugalski predsednik Marselo Rebelo de Sousa proglasio je vanredno zdravstveno stanje koje će se od ponedeljka primenjivati najmanje dve nedelje, da bi Vlada mogla da uvede nove ograničenja radi suzbijanja pandemije koronavirusa.

To drugo vanredno stanje od početka zdravstvene krize, predsednik je objavio preko televizije, nekoliko sati pošto ga je parlament ovlastio za to.

Vanredno stanje biće „vrlo ograničeno i u velikoj meri preventivno“, ali „utire put novim merama, poput ograničenja kretanja u opštinama sa najvećim rizikom“, rekao je on.

Socijalistička vlada će u subotu odlučiti o konkretnim merama koje bi mogle doneti i policijski čas noću, kakav već postoji u drugim zemljama Evrope. Vlada premijera Antonija Košte razmatra i obavezno merenje telesne temperature pri ulasku na neka mesta i angažovanje vojske za nalaženje kontakata zaraženih.

Tokom prvog talasa zdravstvene krize, vanredno stanje je trajalo šest nedelja.

Sedamdeset odsto Portugalaca u delu zemlje je već u „pritvoru“ od srede, fleksibilnijem od prolećnog, a ostaće na snazi najmanje dve nedelje u 121 od ukupno 308 opština. Tih 7,1 milion ljudi ima „građansku dužnosti kućnog pritvora“, a rad na daljinu je obavezan ukoliko je to moguće.

Ali, za razliku od proletos, škole za sada rade, kao i prodavnice, restorani i mesta za zabavu, uz skraćeno radno vreme.

Broj slučajeva koronavirusa koje su portugalske zdravstvene vlasti potvrdile tokom epidemije udvostručio se od početka oktobra i, sa 5.550 novih infekcija za jedan dan, u petak, ukupno iznosi skoro 167.000 slučajeva.

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)