Foto: EPA/TOMAS HUDCOVIC

Slovački parlament je danas odlučio da vanredni parlamentarni izbori budu održani 30. septembra, što je omogućila nedavna promena Ustava.

Da izbori budu održani u septembru glasala su 92 od 150 poslanika, dva više nego što je bilo potrebno za tu odluku.

Ustav Slovačke nije dozvoljavao raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora, ali su prošle nedelje poslanici usvojili amandmane na najviši pravni akt kako bi to omogućili.

Redovni izbori ne bi bili pre februara 2024. godine.

POšto je parlament u decembru izglasao nepoverenje koalicionoj vladi Eduarda Hegera, predsednica Slovačke Zuzana Čaputova dala je poslanicima rok do 31. januara za neophodnu promenu Ustava i da odobre datum za vanredne izbore.

Glasanje o poverenju vladi inicirala je opozicija posle višemesečne političke krize, a Čaputova je tražila od kabineta premijera Eduarda Hegera da ostane na funkciji sa smanjenim ovlašćenjima.

Stranke koje su činile Hegerovu koalicionu vladu, htele su da izbori budu u septembru, a opozicija da budu u maju ili junu.

Najnovije ankete pokazuju da opozicija ima solidne šanse za pobedu na vanrednim izborima.

Hegerova vlada je poklonila oružje ukrajinskim snagama i otvorila granicu za izbeglice koje beže od ruske agresije. Neki opozicioni lideri, uključujući bivšeg populističkog premijera Roberta Fica, protive se slanju oružja Ukrajini i sankcijama koje je EU uvela Rusiji.

***

BONUS VIDEO: Samo Slovačka sigurna za Kragujevčane

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar