Aleksander Van Der Belen Foto: EPA-EFE/DANIEL NOVOTNY

Aktuelni predsednik Austrije Aleksander van der Belen, koji se kandidovao za drugi mandat, pobedio je u prvom krugu današnjih predsedničkih izbora.

Prema prvim preliminarnim rezultatima, po zatvaranju svih glasačkih mesta, nakon 57,4 odsto prebrojanih glasova, Van der Belen osvojio je 54,6 procenata glasova.

Na drugom mestu nalazi se kandidat Slobodarske partije Austrije (FPO) Valter Rozenkranc, koji je osvojio 18,9 odsto glasova.

Nezavisni kandidat, advokat Tasilo Valentin, dobio je 8,5 odsto glasova, a na četvrtom mestu je lider „Partije piva“ i najmlađi kandidat Domonik Vlazni sa 8,1 odsto glasova.

Na petom mestu je nekadašnji političar desničarskog „Saveza za budućnost Austrije“ (BZO) Gerald Gros sa 5,8 odsto glasova.

Lider antivakserske stranke „Ljudi, sloboda, osnovna prava“ (MFG) Mihael Bruner dobio je 2,3 odsto glasova, a poslednji je proizvođač cipela Hajnrih Štaudinger.

Ovaj rezultat se neće mnogo promeniti ni nakon prebrojavanja glasova poslatih putem pošte, a glasačke listiće za glasanje poštom zatražilo je oko 950.000 Austrijanaca.

Ovogodišnji predsednički izbori ućiće u političke istorijske anale kao glasanje za predsednika sa najvećim brojem kandidata od uvođenja direktnog izbora šefa države.

Predizborna kampanja protivnika Van der Belena bila je obeležena oštrom kritikom vlade Austrije kancelara Karla Nehamera, i najavom da će, ako pobede na izborima otpustiti vladu zbog lošeg upravljanja krizom, ali prema Rozenkrancu i zbog kršenja neutralnosti uvođenjem sankcija protiv Rusije i podrškom Ukrajine.

***

BONUS VIDEO: Nobelovac član SANU: Austrijski fizičar Anton Cajlinger ostvario veliki uspeh

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar