Foto: EPA/ANDRZEJ GRYGIEL

Skeletni ostaci "vampira" žene pronađeni su na poljskom groblju iz 17. veka - sa srpom preko njenog vrata kako bi se sprečilo da ustane iz mrtvih.

Profesor Darijuš Polinski sa Univerziteta Nikolas Kopernik predvodio je arheološka iskopavanja koja su dovela do otkrića ostataka, koji su pronađeni sa svilenom kapom i sa isturenim prednjim zubom, objavio je u petak Dejli mejl, prenosi BusinessInsider.

„Srp nije bio ravno položen, već stavljen na vrat na takav način da, da je pokojnik pokušao da ustane… glava bi bila odsečena ili povređena“, rekao je Polinski za Dejli mejl.

U 11. veku, u istorijskim spisima je zapisano da su stanovnici istočne Evrope počeli da strahuju od vampira i počeli da izvode rituale protiv njih, verujući da bi neki ljudi koji su umrli mogli da se vrate iz mrtvih kao čudovišta koja piju krv, navodi Smitsonijan magazin.

Praksa ovakvog sahranjivanja postala je prilično uobičajena u delovima Poljske u 17. veku gde su prijavljivana pojavljivanja vampira.

Drugi načini borbe protiv oživljavanja mrtvih bili su odsecanje glave ili nogu, okretanje preminulog licem ka zemlji, spaljivanje ili smrskavanje tela kamenom, ističe Polinski.

***

BONUS VIDEO: Luna park: Kada se Vampiri povampire, a Start se rodi

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar