Deca vakcina vakcinacija tinejdzeri
Vakcinacija tinejdžera Foto:EPA-EFE/CHEMA MOYA

Evropske zemlje koje su počele da vakcinišu decu pribegavaju različitim strategijama. Jedan region u Italiji šalje klovnove i žonglere na klinike, Francuska i Nemačka ciljaju samo najugroženiju decu, dok Danska primenjuje vakcine čak i pre nego što su stigle specijalno dizajnirane bočice i špricevi, prenosi Rojters.

PROČITAJTE JOŠ:

„Vakcinacija mora da bude igra, radostan trenutak kada se deca osećaju opušteno“, rekao je Alesio D’Amato, šef zdravstva centralnog regiona Lacio, u video snimku dok je 15. decemba proglasio „Danom vakcinacije“ za decu u tom regionu.

Evropska agencija za lekove (EMA) odobrila je upotrebu Fajzer/Biontek vakcine sa nižim dozama za starosnu grupu od 5 do 11 godina prošlog meseca, nakon zelenog svetla za vakcinaciju starije dece koji je stiglo u maju.

Prve isporuke manjih pedijatrijskih bočica već stižu. Vremenski rokovi variraju, ali većina zemalja se sprema da počne vakcinaciju dan ili dva nakon prvih pošiljki.

Belgija, Italija, Litvanija

Belgija možda neće početi sa uvođenjem vakcinacije do početka januara, dok se nacionalne vlasti pripremaju za izdavanje smernica, prenosi Rojters.

 

U Italiji će vakcinacija dece početi 15. decembra. Davaće se smanjena doza, a vakcinacija će se obavljati u dve doze u razmaku od tri nedelje. Regioni i pokrajine će moći da vakcinišu decu od 16. decembra.

Litvanija će početi sa vakcinacijom dece od 15. i 16. decembra, kada vakcine budu isporučene zdravstvenim ustanovama za vakcinciju.

Oko 27 miliona dece starosti od pet do 11 godina u EU podobno je za vakcinaciju.

Deca, vakcinacija
Foto: EPA-EFE/JONO SEARLE

Španija

Španska zdravstvena komisija odobrila je vakcinaciju dece uzrasta od pet do 11 godina protiv korona virusa. Madrid je odluku doneo na preporuku Evropske agencije za lekove prošlog meseca, navodi Rojters.

Stopa vakcinacije protiv kovida u Španiji je skoro 80 odsto, ali vlasti nastoje da ubrzaju imunizaciju. Vakcinacija dece i mladih koji mogu da prenose virus, smatra se ključnim korakom ka obuzdavanju pandemije.

Nemačka

Deca od 5 do 11 godina će moći da počnu da primaju vakcine ove nedelje u Berlinu, saopštili su zdravstveni zvaničnici, čime će se ta prestonica priključiti ostalim nemačkim pokrajinama u zakazivanju termina za vakcinaciju mlađe dece, prenosi Tanjug.

Deca u toj starosnoj grupi će moći da dobiju prvu dozu vakcine Fajzer/Biontek u vakcinacionim centrima u Berlinu, koji će biti u školama, lekarskim ordinacijama i Nacionalnom muzeju istorije, preneo je AP.

Deca vakcina vakcinacija tinejdzeri
Vakcinacija tinejdžera Foto:EPA-EFE/CHEMA MOYA

Nemačko nezavisno vakcinaciono savetodavno telo saopštilo je u četvrtak da preporučuje vakcinacije za decu od 5 do 11 godina, koja imaju pridružene bolesti ili su u bliskom kontaktu sa ljudima osetljivog zdravlja.

Deca u ovoj starosnoj grupi bi trebalo da prime dve doze Fajzera/Bionteha u razmaku od tri do šest nedelja, naveli su eksperti. Vodeći vladini zvaničnici su nakon toga „pogurali“ opciju da vakcine budu dostupne za mlađu decu u celoj zemlji.

U Nemačkoj pokrajini Saska, koja važi za jednu od najviše pogođenih novim talasom zaraze korone, počeli su da vakcinišu decu mlađu od 12 godina.

Francuska, Finska

U Francuskoj će vakcinacija biti omogućena samo deci koja imaju prekomernu telesnu težinu, kao i onoj sa ozbiljnim zdravstvenim problemima.

U Finskoj još nije određen fiksni datum za početak vakcinacije.

Deca u Finskoj uzrasta od 5 godina i više treba da se vakcinišu protiv korone ako u njihovom domu postoji neko ko je pod visokim rizikom od teške infekicije.

Grčka, Mađarska, Irska

Registracija za vakcinaciju dece u Grčkoj počela je 10. decembra, a vakcinacija će krenuti 15. decembra. Deca će biti vakcinisana u ustanovama primarne zdravstvene zaštite i u bolnicama.

Očekuje se da će se sa vakcinacijom u Mađarskoj krenuti od 15. decembra.

Irska će vakcinaciju dece započeti najverovatnije u januaru. Deca koja imaju složene medicinske potrebe ili žive sa odraslom osobom koja ima oslabljeni imunitet, biće prioritet u procesu vakcinacije.

Austrija, Hrvatska, Danska

U Beču je prošlog meseca ponuđeno prvih 9.200 termina za vakcinaciju, svi termini su bili rezervisani u roku od nekoliko dana. U Austriji neki pokrajine vakcinišu decu uzrasta od 5 do 11 godina nižom dozom vakcine za odrasle i pre proporuke EU.

Očekuje se da Hrvatska krene sa vakcinacijom dece za nekoliko dana.

Danska je sledila austrijski primer i 28. novembra poručila da nema vremena za gubljenje pa je počela sa vakcinacijom najmlađih.

Posle manje od dve nedelje čak 50.000 dece uzrasta od pet do 11 godina primilo je prvi dozu vakcine. To je čak 13 odsto mališana tog izrasta.

Kipar, Češka, Estonija

Očekuje se da će vakcinacija na Kipru početi od 16. decembra. Ministarstvo zdravlja se odlučilo na univerzalnu vakcinaciju dece uzrasta od 5 do 11 godina.

Češka je tokom leta naručila oko 700.000 doza vakcina za decu uzrasta od 5 do 11 godina.

U Estoniji će vakcinacija početi u drugoj polovini decembra. Tok vakcinacije se sastoji od dve doze koje se primenjuju u intervalu od šest nedelja. Dete koje trenutno ima neku akutnu bolest ne dobija vakcinu. Vakcinacija će se sprovoditi u domovima zdravlja i bolnicama, pod uslovom da isporuke vakcina to dozvole, a kasnije će ona biti dostupnija. Razmotriće se vakcinacija dece u školama ali i na javnim mestima, prenosi Rojters.

Malta, Holandija, Poljska

Malta će početi sa vakcinacijom dece od 14. decembra. Prema rečima ministra zdravlja, najpre će biti vakcinisana ugrožena deca.

Holandski zdravstveni savet je 10. decembra savetovao vladu da omoći svoj deci uzrasta od 5 do 11 godina da dobiju vakcine protiv koronavirusa.

Očekuje se da će vakcinacija dece u Poljskoj krenuti od 15. decembra.

Portugal, Slovačka, Slovenija, Švedska

Raspored vakcinacije dece u Portugalu predstavljen je 10. decembra. Doza vakcine za dete biće niža, oko trećine doze za odrasle. Prvo će se krenuti sa vakcinacijom dece od 11 godina, pa će se postepeno doći do onih od pet godina.

Slovačka je sa vakcinacijom dece krenuti u drugoj polovini decembra, a očekuje se da vakcine stignu do 17. decembra.

Registracija je pokrenuta za decu sa smanjenim imunitetom, a planira se da registracija za vakcinu bude dostupna za svu decu.

Slovenija i Švedska još uvek ne plaranju vakcinaciju dece protiv koronavirusa.

Roditelji brinu

Najveća prepreka za vakcinaciju biće da se dobiju odobrenja od roditelja. U Holandiji 42 odsto od skoro 1.800 roditelja sa decom uzrasta od 5 do 12 godina, reklo je da neće vakcinisati svojuu decu, 12 odsto je reklo da bi verovatno odbilo, prema anketi jednog holandskog televizijsko programa. Samo je 30 odsto reklo da će vakcinisati svoju decu, prenosi Rojters.

Istraživanje u Italiji je pokazalo da skoro dve trećine ispitanih podržava vakcinaciju, ali je procenat pao na 40 odsto među roditeljama sa decom od 5 do 12 godina.

Kao glavni razlog oklevanja je naveden nedostatak podataka o efektima na decu, dok je trećina smatrala da će se deca manje zaraziti, a 9 odsto ljudi brine o dugoročnim nuspojavama.

Uvođenje vakcinacije za decu u SAD takođe ide sporo. Od 28 miliona dece, oko 5 miliona je primilo najmanje jednu dozu.

„Kapitan Vakcina“

Istovremeno regionalne vlasti u Italiji smišljaju inovativne načine da zabave decu dok primaju vakcinu.

U Liguriji su vlasti osmislile superheroja „Kapitan vakcina“ koji nosi lekarsku torbu i beli mantil sa velikim „V“ na grudima. On je zvezda stripa koji će se deliti u centrima za vakcinaciju.

Najveći broj zaraženih u Evropi čine deca

Kancelarija Svetske zdravstvene organizacije (SZO) za Evropu saopštila je da je među decom od 5 do 14 godina najviše prijavljenih slučajeva koronavirusa u evropskom regionu. Direktor regionalne kancelarije SZO za Evropu Hans Kluge istakao je da bi obavezna vakcinacija trebalo da bude „poslednje sredstvo“, prenosi agencija AP.

Kluge je naglasio kontinuiranu pretnju od široko rasprostranjenog delta soja virusa i napomenuo da je novi omikron soj do sada registrovam u 21 zemlji u Evropi, prenosi Tanjug.

„Delta soj virusa ostaje dominantan širom Evrope i Centralne Azije, a znamo da su vakcine protiv kovida-19 efikasne“, rekao je Kluge.

Osvrćući se na zaštitu dece, Kluge je kazao da je udeo obolelih među decom dva do tri puta veći nego među odraslima, zbog čega je neophodno redovno provetravanje, upotreba maski ali i testiranje u školama.

BONUS VIDEO: Vakcinacija dece u Americi

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar