Foto: EPA-EFE/KIMMO BRANDT

Amerikanci koji su u potpunosti vakcinisani mogu se sastajati sa drugim vakcinisanim ljudima u zatvorenom prostoru bez nošenja maski ili držanja distance, navodi se u smernicama federalnih zdravstvenih zvaničnika.

Pročitajte još:

Takođe se ističe da vakcinisani građani mogu da se okupljaju na isti način, u okviru jednog domaćinstva, sa onima kod kojih postoji mali rizik od teških simptoma koronavirusa. Na primer vakcinisani deka i baka mogu da posete zdravu decu i unuke.

Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) objavili su u ponedeljak smernice za vakcinisane građane, nakon što se sve više odraslih u SAD vakciniše i postavlja pitanje da li zbog toga ima veću slobodu da posećuje članove porodice, putuje ili radi druge stvari koje su bile uobičajene pre pandemije koronavirusa.

„Znamo da ljudi žele da se vakinišu kako bi ponovo mogli da rade stvari u kojima su uživali, sa ljudima koje vole“, saopštila je direktorka CDC-a Rošel Valenski.

Valenski je na konferenciji za novinare ocenila da su smernice „prvi korak“ ka povratku u normalu kada je reč o okupljanjima. Dodala je da će biti odobren veći broj aktivnosti za vakcinisane pojedince kako bude padao broj zaraženih i smrtnih slučajeva i kako se bude vakcinisao veći broj Amerikanaca i kada bude dostupno više podataka o tome da li oni koji su primili vakcinu mogu da se zaraze i šire virus.

Centri za kontrolu i prevenciju bolesti i dalje preporučuju da građani koji su u potpunosti vakcinisani nastave da nose maske, izbegavaju velika okupljanja i fizički se distanciraju od drugih kada su u javnosti. Takođe se vakcinisanim ljudima savetuje da se testiraju ako imaju simptome koji su povezani sa koronavirusom.

Pročitajte i:

Preporučuje se i da se izbegavaju putovanja koja nisu neophodna i da se osobe koje putuju testiraju, što bi moglo da bude zbunjujuće za vakcinisane građane koji se nadaju da će moći da posete porodicu u drugim krajevima zemlje ili u inostranstvu.

U novim smernicama ne pominje se ni odlazak u restorane ili na druga mesta, iako guverneri ukidaju ograničenja na rad biznisa, kaže Lina Ven, lekarka i profesorka javnog zdravlja na Univerzitetu Džordž Vašington.

Zvaničnici ističu da se osoba smatra u potpunosti vakcinisanom dve nedelje nakon što je primila poslednju potrebnu dozu vakcine.

vakcinacija
Foto: EPA-EFE/NABIL MOUNZER

Američki program vakcinisanja pokrenut u decembru trenutno je u punom zamahu. Gotovo 10 odsto stanovništava, oko 31,5 miliona ljudi, primilo je obe potrebne doze vakcina Fajzer ili Moderna; ili jednodoznu vakcinu Džonson i Džonson.

Ove vesti sa radošću su prihavtili stanovnici Amerike, jer će im se sada život u nekim segmetima vratiti u normalu.

„Ovo su dobre vesti, ovo je prvi put da možemo da uradimo nešto, što dugo nismo mogli, a želeli smo. Da se grlimo“, rekla je doktorka Karlos de Rio zamenica predsednika Društva za izučavanje zaraznih bolesti komentarišući novu odluku nadležnih.

Mere koje su važile skoro godinu dana u SAD dovele su do pojave anksioznosti. Pa je tako ovaj „osećaj nelagodnosti“ zabeležen kod polovine od 44 ispitanika koji su potpuno vakcinisane, tačnije koji su primili obe doze.

„Stvarno je teško znati šta će nas zaista sačuvati, a šta ne. Kada informišemo ljude ili ih savetujemo kako da se ponašaju u toku pandemije, mi tada suštinski želimo da pružimo informaciju ljudima o tome kako da sačuvaju sebe i svoje porodice“, kaže doktorka Rajt iz Udruženja američkih psihologa, koje je vršilo pomenuto istraživanje.

BONUS VIDEO

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)