Foto:EPA-EFE/LUCA ZENNARO

Otkako je počela masovna vakcinacija protiv koronavirusa, Izrael se pozicionira kao neupitni lider na ovom polju sa više od 2,1 miliona građana koji su dosad primili vakcinu. Upravo iz Izraela sada stižu vesti da su prvi rezultati ispitivanja pokazali da je kod onih koji su vakcinisani nivo antitela značajno veći nego kod onih koji su preležali virus.

Pročitajte još:

Nova serološka ispitivanja sprovedena u izraelskim bolnicama, kako je preneo Times of Israel, pokazala su da je 98 odsto bolničkog osoblja koje je primilo i drugu dozu vakcine razvilo visok nivo antitela.

Istraživanje sprovedeno na 102 uzorka, nedelju dana nakon što su zaposleni u bolnici primili i drugu dozu Fajzer vakcine, pokazalo je da većina vakcinisanih ima viši nivo antitela od onih koji su preležali virus. Nivo antitela posle prve doze skočio je šest do 20 puta.

Samo dvoje zaposlenih razvilo je nizak nivo antitela, kako su pokazali testovi, a jedno od njih ima oslabljeni imuni sistem.

Prema podacima koje je preneo ovaj izraelski list, do ponedeljka ujutru u Izraelu je vakcinisano 2.116.291 građana koji su primili prvu dozu, a 309.450 primilo je i drugu dozu.

Ipak, izraelska priča o uspehu malo je kompleksnija od fascinirajućih brojeva.

Vakcina ne košta samo novac

Izrael je sklopio ugovor sa međunarodnim farmaceutskim gigantom Fajzerom da u zamenu za stalne isporuke vakcina protiv koronavirusa, do kojih definitivno nije lako doći, pruži uvid u ogromne količine medicinskih podataka.

Pristalice takvog pristupa navode da bi Izrael mogao da postane prva zemlja koja će vakcinisati većinu svog stanovništva, a istovremeno dati doprinos vrednom istraživanju koje može pomoći ostatku sveta.

Foto:EPA-EFE/GIUSEPPE LAMI

Oni koji mu se protive, međutim, skreću pažnju na moguće kršenje prava na privatnost i, u krajnjoj instanci, produbljivanje podela koje omogućuju bogatim zemljama da prave zalihe vakcina dok siromašnije nacije, uključujući Palestince na Zapadnoj obali pod izraelskom okupacijom i u Gazi pod blokadom, moraju da čekaju značajno duže da vakcinacija uopšte počne.

Ne zna se koliko je Izrael platio za vakcine, a izraelski mediji navode da su plaćene najmanje 50 odsto više nego što su platile druge zemlje.

Mračna strana izraelskog uspeha

Izvesno da je Izrael zemlja koja ubedljivo prednjači po broju vakcinisanih građana i da je taj uspeh potvrdio reputaciju izraelskog zdravstvenog sistema kao efikasnog i visoko organizovanog. Ipak, vakcinacija u Izraelu ima dve strane.

Dok se građani Izraela vakcinišu astronomskom brzinom, milioni Palestinaca koji žive pod izraelskom vojnom okupacijom ostaju bez i najmanje mogućnosti da budu imunizovani.

Foto: EPA-EFE/MOHAMMED SABER

Pročitajte još:

Nedavno su mediji čak preneli navode o stotinama doza s istekom roka trajanja koje su bačene u Izraelu.

Izrael je počeo vakcinaciju 19. decembra 2020. i dnevno vakciniše oko 150.000 ljudi, ali Palestince na okupiranoj Zapadnoj obali i u pojasu Gaze Izrael neće vakcinisati, što je odgovornost koju Izrael svakako deli s palestinskim zvaničnicima kako smatraju neke grupe za pomoć.

Izrael transportuje vakcine unutar Zapadne obale, ali one se dele samo jevrejskim naseljenicima. Približno 2,7 miliona Palestinaca koji žive oko njih će po svoj prilici morati da sačekaju nekoliko meseci da se vakcinišu, ako i tada.

Zbog izraelske okupacije, palestinski zdravstveni sistem se bori s manjkom potrepština i s nedovoljno zdravstvenih ustanova i u tom kontekstu optužbe izraelskih, palestinskih i međunarodnih grupa za zaštitu prava koje optužuju Izrael da je u pandemiji eskivirao „moralne, humanitarne i pravne obaveze kao okupatorska sila“ sasvim su na mestu.

BONUS VIDEO

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare