Ruska vojska, Rusi, Ukrajina, rat
Foto: REUTERS/Stringer

Danas je 30. dan rata u Ukrajini. Sva najnovija dešavanja mogli ste da pratite na Nova.rs.

22:58 – Rusija tvrdi da je okončala prvu fazu rata u Ukrajini

„Završena je prva faza operacije u Ukrajini. Borbeni potencijal oružanih snaga Ukrajine značajno je smanjen, što nam omogućuje da se fokusiramo na postizanje glavnog cilja – oslobađanje Donbasa“, izjavio je Sergej Rudskoj, visoki ruski vojni zvaničnik u Moskvi.

Ruska vojska, Rusi, Ukrajina, rat
Foto: REUTERS/Stringer

„Ruske oružane snage stekle su vazdušnu dominaciju i blokirale gradove Kijev, Harkov, Černihiv, Sumi i Mikolajv, kao i celu oblast Hersona i veliki deo Zaporožja“, naveo je Rudskoj.

22:35 – Zvaničnik SAD: Herson je ponovo sporna teritorija

Herson, grad na jugu Ukrajine koji je bio prvo veće naseljeno mesto zarobljeno na početku rata, ponovo je sporna teritorija, rekao je novinarima zvaničnik američke odbrane.

Ako bi grad, koji je relativno blizu poluostrva Krima, ponovo zauzela Ukrajina, to bi predstavljalo veliki korak unazad u ofanzivi Rusije, preneo je BBC.

22:17 – Dž.K. Rouling uzvraća udarac Putinu: Vi „koljete civile“

Spisateljica Džoan Rouling osudila je invaziju na Ukrajinu i navela da Rusija „kolje civile“ u oštrom odgovoru na komentar ruskog predsednika Vladimira Putina, koji se pozivao na njene reči govoreći o „kulturi otkazivanja“.

Putin je, naime, u jednom od svojih obraćanja, u širem kontekstu govoreći o „kulturi otkazivanja“ (cancel culture) uporedio proratne ruske kompozitore i pisce, kojima se otkazuje saradnja širom zapadnog sveta zbog njihove podrške ratu, sa kritikama koje su ranije upućene na račun Roulingove zbog njenih problematičnih stavova o transrodnim pitanjima.

Dž. K. Rouling i Vladimir Putin
Dž. K. Rouling i Vladimir Putin Foto: EPA/LEWIS WHYLD / PA / EPA-EFE/SERGEI GUNEYEV / SPUTNIK

22:10 – Putin potpisao zakon o odgovornosti za lažne informacije

Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je zakon o krivičnoj odgovornosti za lažne informacije o ruskim državnim organima koji rade u inostranstvu.

Takva tela su ambasade, kancelarija državnog tužioca, Služba nacionalne garde, rusko Ministarstvo za vanredne situacije i druga.

21:58 – Papa Franja vodio posebnu molitvu za Ukrajinu

Papa Franja služio je danas posebnu molitvu za Ukrajinu i za mir, i pozvao biskupe, sveštenike i vernike širom sveta da mu se pridruže.

Oko 3.500 ljudi, uključujući kardinale, ambasadore i hodočasnike, prisustvovalo je službi u bazilici Svetog Petra, a tekst molitve je preveden na skoro 30 jezika.

Papa Franja Foto: REUTERS/Guglielmo Mangiapane

21:40 – Makron: Nema razloga da prihvatimo plaćanje gasa u rubljama

Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je danas da nema razloga da Francuska prihvati zahtev Rusije da plaća ruski gas u rubljama.

Makron je na konferenciji za novinare u Briselu rekao da dokumenti pokazuju da je zabranjeno postavljati takve zahteve za plaćanje u rubljama, prenosi Rojters ne precizirajući o kakvim dokumentima je reč.

21:18 – Danas evakuisana 7.331 osoba iz ukrajinskih gradova 

Zamenica premijera Ukrajine Irina Vereščuk rekla je da je 2.800 ljudi napustilo opkoljeni grad Mariupolj koristeći privatni prevoz.

20:58 – Šolc: EK će razmotriti ograničenje cena energenata

Evropska komisija će razmotriti pitanje ograničenja cena energenata nakon sveobuhvatne debate o toj temi koju je pokrenula Španija na samitu EU, izjavio je danas nemački kancelar Olaf Šolc.

Olaf Šolc Foto:EPA-EFE/CLEMENS BILAN

20:35 – Lideri EU: Rusija da poštuje obaveze prema međunarodnom pravu

Lideri Evropske unije pozvali su danas Rusiju da u potpunosti poštuje svoje obaveze prema međunarodnom pravu i da se pridržava nedavnog naloga Međunarodnog suda pravde prema kojem je Rusiji rečeno da se povuče iz Ukrajine.

20:15 – Ukrajinci se bore da povrate Herson, objavio je Pentagon, a prenosi Frans pres

19:46 – Lideri EU dogovorili konsolidaciju sankcija protiv Rusije

Lideri EU 27 na samitu u Briselu dogovori su se da pojačaju podršku Ukrajini, zaoštre sankcije protiv Rusije i oslobode se zavisnosti od ruskih fosilnih goriva.

Četiri paketa do sada usvojenih sankcija već ostavljaju značajne posledice na rusku ekonomiju, a sada fokus na punoj primeni sankcija i sprečavanju njihovog zaobilaženja.

EU lideri su ovlastili Evropsku komisiju da radi na nadzoru u primeni sankcija i na zatvaranju mogućih ”rupa” uključujući i angažman sa trećim zemljama.

19:23 – Britanski premijer Boris Džonson vodio je „iskren“ razgovor o situaciji u Ukrajini sa kineskim predsednikom Si Đinpingom

Dvojica lidera su razgovarala o nizu pitanja od zajedničkog interesa, uključujući situaciju u Ukrajini, u, kako je Džonsonov portparol rekao „iskrenom razgovorom koji je trajao skoro sat vremena“.

Boris Džonson
Boris Džonson Foto: EPA-EFE/ANDY RAIN

19:12 – Ukrajina: Ruske snage opkolile severni grad Černigov

Ukrajinske vlasti saopštile su danas da su ruske snage opkolile grad Černigov, u blizini granice sa Belorusijom i da bombarduju područja u kojima su stanovnici ostali bez struje, grejanja i vode.

Gradonačelnik Černigova Vladislav Atrošenko rekao je da je u bombardovanju srušen most koji povezuje grad sa prestonicom Ukrajine na jugu, prekinuvši glavni put za humanitarnu pomoć i evakuaciju ranjenih, preneo je Rojters.

Ukrajina, rat
Foto: MARCUS YAM/LOS ANGELES TIMES / Shutterstock Editorial / Profimedia

18:54 – Slovenija ima ozbiljan problem zbog ruskog plina

Sa više od tri četvrtine ruskog plina u svom energetskom bilansu, Slovenija je među članicama Evropske unije koja veoma zavisi od uvoza tog energenta iz Rusije, zemlje protiv koje se zbog napada na Ukrajinu uvode sve strože sankcije.

18:38 – Zelenski: Zahvalan sam Turskoj na podršci

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan razgovarao je danas telefonom sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim o situaciji na terenu u Ukrajini i stepenu postignutom u pregovorima između Kijeva i Moskve. „Razgovarao sam sa Erdoganom i o rezultatima samita NATO u Briselu“, izjavio je Zelenski i zahvalio Turskoj na podršci.

18:23 – Bajden obećao: Više od milijardu dolara pomoći Ukrajini

Sjedinjene Američke Države spremne su da doniraju više od milijardu dolara humanitarne pomoći kako bi pomogle milionima Ukrajinaca pogođenih ratom u toj zemlji, poručio je predsednik SAD Džozef Bajden.

18:05 – Počeo sastanak Dude i Bajdena, sa zakašnjenjem od dva sata

Poljski i američki predsednici Anžej Duda i DŽozef Bajden počeli su razgovore u poljskom gradu Žešovu, nedaleko od ukrajinske granice, objavila je večeras poljska nacionalna televizija.

Sastanak je odložen za više od dva sata, jer je avion poljskog lidera morao prinudno da sledi u Varšavu, preneo je TAS S.

Džo Bajden i Andžej Duda Foto: EPA-EFE/LUKASZ GAGULSKI

17:45 – Ukrajina: I dalje kontrolišemo Mariupolj, nećemo ga predati

Ukrajinske snage i dalje kontrolišu opkoljeni lučki grad Mariupolj, izjavio je danas visoko pozicionirani ukrajinski bezbednosni zvaničnik Oleksej Danilov.

„Mariupolj se drži i niko neće predati Mariupolj“, rekao je Danilov, a prenosi Rojters.

Marijupolj Foto: Maxar Technologies/Handout via REUTERS

17:23 – Danska spremna da prihvati 100.000 izbeglica iz Ukrajine

Danska se priprema za scenario u kojem više od 100.000 ukrajinskih izbjeglica treba da stigne u tu nordijsku zemlju, izjavio je ministar za imigraciju i integraciju Matijas Tesfaje, javlja Rojters.

Foto:Angelos Tzortzinis / AFP / Profimedia

17:11 – Bajden obišao američke vojnike u Poljskoj

Predsednik SAD Džozef Bajden danas je u poljskom Žešovu obišao američke vojnike, razmeštene na jugoistoku Poljske radi jačanja istočnog krila NATO-a, i zahvalio im za odbranu demokratije pred autokratama.

„Sjajna ste grupa žena i muškaraca. Želim da zahvalim što se žrtvujete. Moj sin je bio u Iraku, šest meseci na Kosovu. Bio je ponosan na uniformu koju je nosio. Prijavio se kao dobrovoljac, kao i vi“, rekao je Bajden vojnicima na početku dvodnevne posete Poljskoj.

16:45 – Rusija razmatra dve opcije za nastavak rata

Nakon mesec dana rata u Ukrajini, rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da je Rusija razmatrala dve opcije za svoju „specijalnu vojnu operaciju“. Jedna od tih opcija odnosi se na celu Ukrajinu, a druga se fokusira „potpuno oslobođenje“ istočnog ukrajinskog regiona Donbas gde su dve oblasti u kojima žive proruski separatisti proglasile nazavisnost 2014. godine.

Ruski vojni zvaničnici nisu isključili napad na ukrajinske gradove koji su bili blokirani, a kako je naglašeno Rusija će odmah reagovati na svaki potez zatvaranja vazdušnog prostora iznad Ukrajine, što prvi čovek te zemlje traži od NATO nedeljama unazad.

16:34 – Ukrajinci tvrde da su ubili ruskog generala Jakova Rjezancev 

16:00 – Premijeri Poljske, Češke i Slovenije pripremili plan od 10 koraka da zaustave rat u Ukrajini

Trojica premijera koji su pre 10 dana posetili Kijev, poljski premijer Mateuš Moravjecki, češki Petr Fijala i slovenački Janez Janša pripremili su plan od 10 koraka kako da zaustave napad Rusije, a ako taj plan ne okonča rat onda da Zapad počne aktivno da brani Ukrajinu. Opširnije pročitajte u posebnoj vesti.

15:21 – UN: Stradalo više od 1.000 civila

Ujedinjene nacije su objavili da je u Ukrajini ubijen najmanje 1.081 civil, a povređeno 1.707 civila.

15:15 – Avion poljskog predsednika prisilno sleteo

Avion poljskog predsednika koji je krenuo prema Žešovu na jugu Poljske gde bi Andžej Duda trebalo da se sretne sa Bajdenom, vratio se u Varšavu i prisilno sleteo. Poljski predsednik nije bio u opasnosti, sopšteno je. Iz tog razloga sastanak sa Bajdenom će kasniti.

14:59 – Rusija priznala koliko je njenih vojnika ubijeno u Ukrajini

Rusko ministarstvo odbrane priznalo je da je 1.351 ruski vojnik poginuo, a 3.825 ranjenih od početka takozvane „specijalne vojne operacije“ u Ukrajini, javlja ruska novinska agencija Interfaks. Ovo ažuriranje je prvo otkako je Ministarstvo odbrane priznalo da je 498 ruskih vojnika ubijeno u akciji i 1.500 ranjeno početkom marta.

Ministarstvo je dodalo da će Rusija nastaviti sa radom sve dok ne postigne ciljeve koje je postavio predsednik Vladimir Putin, prenela je RIA.

14:34 – Orbanov šamar Zelenskom

Foto: Alexey Kudenko / Sputnik / Profimedia,EPA-EFE/OLIVIER HOSLET, EPA-EFE/UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE HANDOUT

Premijer Mađarske Viktor Orban odbio je molbu predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog da uvede sankcije ruskom energetskom sektoru. Orban je u video poruci objavljenoj na društvenim mrežama rekao da taj zahtev nije u skladu sa interesima Mađarske i da bi sankcije značile „usporavanje mađarske ekonomije i njeno izvesno zaustavljanje u jednom momentu“. Dodao je da 85 odsto gasa i više od 60 odsto nafte u Mađarsku dolazi iz Rusije i da bi blokirajući ruske energente Mađari „platili cenu rata“. Opširnije pročitajte u posebnoj vesti.

14:21 – Bajden stigao u Poljsku

Predsednik SAD Džozef Bajden stigao je u Poljsku, javlja CNN.

14:17 – Erdogan otkrio oko čega se slažu Ukrajina i Rusija

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan rekao je da su se Ukrajina i Rusija složile oko četiri od šest tema o kojima se pregovaralo, prenosi CNN. Opširnije pročitajte u posebnoj vesti.

14:07 –  Stoltenberg: Upotreba hemijskog ili nuklearnog oružja u Ukrajini apsolutno neprihvatljiva

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je danas da će eventualna upotreba hemijskog ili nuklearnog oružja u potpunosti promeniti prirodu rata u Ukrajini, rekavši da će ti biti „apsolutno neprihvatljivo“. Stoltenberg, koji je danas posmatrao vojnu vežbu „Hladni odgovor“ u Norveškoj, nazvao je ruski rat protiv Ukrajine „prelomnim momentom“.

Vežba se od 14. marta do 1. aprila održava u jugoistočnoj, centralnoj i severnoj Norveškoj, uz učešće 30.000 vojnika iz 27 zemalja. Učestvuju i Finska i Švedska koje nisu članice NATO-a.

13:34 – Snimak gađanja civila u Harkovu 

Na snimku koji je zabeležen u Harkovu vidi se trenutak kada granata pada među civile koji primaju humanitarnu pomoć. Kako navodi Gardijan, civili su gađani „nečim što izgleda kao ruske granate“.

13:13 – Rusija objavila snimak napada na Ukrajinu

Ministarstvo obrane Ruske Federacije objavilo je u petak video snimak na kojem se vidi kako Rusi raketnim sistemom Iskander uništavaju vojnu bazu u kojoj su se, kako tvrde, obučavali strani plaćenici, javlja TASS.

12:55 – Ukrajina: Ruske snage su delimično stvorile kopneni koridor za Krim

Ruske snage su delimično stvorile kopneni koridor za Krim sa teritorije u ukrajinskoj Donjeckoj oblasti, saopštilo je ukrajinsko ministarstvo odbrane.

Mapa područja pod ruskom kontrolom Grafika: Slađana Đermanović/Nova.rs

„Neprijatelj je delimično uspeo da stvori kopneni koridor između privremeno okupirane Autonomne Republike Krim i dela Donjecke oblasti“, navodi se u objavi.

12:32 – Vožnja kroz razrušeni Marijupolj

12:15 – Kličko za N1: Bolje da umremo nego da se predamo

Vitalij Kličko Foto: AP Photo/Efrem Lukatsky

“Nije tajna da je Kijev glavna meta i ruske snage su pre četiri nedelje imale plan okupirati Kijev, ali svi su se iznenadili koliko su Ukrajinci otporni, snažni, kako se ukrajinska vojska snažno bori. Uništili smo planove agresora da uništi Kijev. Naši su vojnici na severu grada obranili glavni grad Ukrajine i svi su se iznenadili. Zašto smo tako snažni? Jer se ruski agresori bore za novac, a mi se borimo za našu nezavisnost, slobodu, mi branimo našu decu i naše porodice. Imamo veliku motivaciju braniti budućnost naše dece”, rekao je Kličko.

Opširnije pročitajte u posebnoj vesti. 

11:58 – Lavrov: Zapad je Rusiji objavio totalni hibridni rat

Zapad je Rusiji objavio totalni hibridni rat i više ne prikriva ciljeve koji podrazumevaju da se ruska ekonomija slomi, uništi i uguši, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov. On je kazao da je Rusija konačno uvidela svo bezakonje koje Zapad sprovodi uvođenjem sankcija, što pokazuje da su sve te zapadne vrednosti, o kojima tamošnji političari dugo godina pripovedaju, zapravo bezvredne, prenosi Sputnjik.

11:30 – Peskov: Ništa se neće desiti ako Rusija bude izbačena iz G20 

Portparol Kremlja Dimitrij Peskov rekao je da se „ništa neće desiti“ ako Rusija bude izbačena iz grupe ekonomski najrazvijenih zemalja G20 jer je „svet mnogo raznovrsniji od SAD i Evrope“. Kako je rekao, postoje zemlje koje zauzimaju „trezan“ pristup Rusiji i „ne pale mostove za sobom“.

11:10 – Ukrajina: Ruska vojska odsekla Černigov od ostataka zemlje

Ruske snage, koje drže pod opsadom Černigov, odsekle su ovaj grad na istoku Ukrajine od ostatka zemlje, saopštio je danas regionalni guverner Vjačeslav Čaus.

Kijev, Ukrajina, rat
Foto: Press service of the State Emergency Service of Ukraine/Handout via REUTERS

„Grad je operativno opkoljen neprijateljem“, izjavio je Čaus na ukrajinskoj televiziji i dodao da se Černigov nalazi pod vatrom ruske artiljerije i ratnih aviona, prenosi Rojters.

Černigov, koji se nalazi severno od glavnog grada Kijeva, ima blizu 290.000 stanovnika, navodi britanska agencija.

10:50 – SAD povećava prodaju tečnog gasa EU

Predsednik SAD Džo Bajden i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen kažu da će Sjedinjene Države povećati prodaju tečnog prirodnog gasa u EU za 15 milijardi kubnih metara ove godine, što će značajno umanjiti oslanjanje bloka na ruske isporuke energenta, navodi „Njujork tajms“.

10:31 – Portparol gradskog veća Marijupolja: Ne želim da verujem u ovaj užas

„Nažalost, ovaj dan počinjemo lošim vestima. Od očevidaca se pojavljuje informacija da je oko 300 ljudi poginulo u Dramskom pozorištu u Marijupolju od posledica bombardovanja ruskog aviona. Do poslednjeg, ne želim da verujem u ovaj užas. Do poslednjeg, želim da verujem da su svi uspeli da pobegnu. Ali reči onih koji su se nalazili u zgradi u vreme ovog terorističkog akta govore drugačije. Dramsko pozorište u srcu Marjiupolja oduvek je bilo zaštitni znak grada. Mesto sastanaka, datumi, referentna tačka. ‘Gde si? Ja sam na Drami.’ Koliko puta smo čuli ili izgovorili ovu frazu: ‘na Drami’.“, navodi se u saopštenju portparola gradskog veća Marijupolja.

10:15 – Zvaničnici iz Marijupolja: Najmanje 300 ljudi poginulo u bombaškom napadu na Dramsko pozorište

Lokalni zvaničnici u opkoljenom gradu Marijupolju saopštili su da je najmanje 300 ljudi poginulo u bombardovanju Dramskog pozorišta 16. marta. Veruje se da se oko 1.300 sklonilo u zgradu, dok je samo 150 preživelih izašlo iz ruševina odmah nakon napada, prenosi Gardijan.

Uništeno pozorište u Marijupolju Foto: EPN/Newscom / Newscom / Profimedia

Izvori su rekli da se većina ljudi u pozorištu skrivala od granatiranja ispod bine i da im ruševine blokiraju izlaz.

09:49 – EU će kupovati gas od SAD

SAD i EU najavile su veliki dogovor o tečnom prirodnom gasu, u pokušaju da smanje oslanjanje Evrope na rusku energiju. Sporazum bi omogućio da SAD obezbede EU najmanje petnaest milijardi kubnih metara goriva – poznatog kao LNG – do kraja godine.

09:22 – Rusija: Uništili smo najveće skladište goriva ukrajinske vojske

Rusija tvrdi da je koristila krstareće rakete „Kalibr“ da uništi najveće skladište goriva ukrajinske vojske u blizini Kijeva.

„Uništen je najveći preostali rezervoar goriva ukrajinske vojske, koji je korišćen za snabdevanje jedinica u centralnom delu te zemlje“, izjavio je portparol ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov i dodao su rakete ispaljene sa mora.

09:04 – Otvara se humanitarni koridor iz Marijupolja

Reuters javlja da se Ukrajinci nadaju da će se danas otvoriti humanitarni koridor iz Marijupolja, ali samo za one sa ličnim automobilima.

Marijupolj, Ukrajina, rat
Foto: Twitter @AyBurlachenko via REUTERS

Ovaj grad je pod ruskom opsadom gotovo od samog početka invazije, a već nedeljama njegovi stanovnici nemaju pristup vodi te su ostali bez struje i grejanja. Pre rata grad je imao oko 430.000 stanovnika, a koliko ih je točno ostalo tamo, trenutno nije poznato.

09:00 – Bajden traži da se Rusija isključi iz G20

Američki predsednik Džozef Bajden izjavio je da bi Rusija trebalo da bude isključena iz članstva u Grupi 20 – međunarodnom ekonomskom forumu. Ukazao je, međutim, da nije siguran da će to biti izvodljivo usled protivljenja pojedinih članica – poput Indonezije koja je organizator narednog okupljanja njenih članica, javlja Glas Amerike.

08:50 – Ukrajina: Rusija želi da okonča invaziju 9. maja

Rusija želi da okonča rat sa Ukrajinom istog dana kada slavi pobedu u Drugom svetskom ratu, rekli su ukrajinski zvaničnici. Generalštab Oružanih snaga Ukrajine rekao je za „Kijev Independent“ da njihovi obaveštajni podaci ukazuju na to da Rusi žele da okončaju rat do 9. maja, što je dan koji se u Rusiji slavi u čast pobede nad nacistima pre više od 70 godina.

08:42- Britanija: Ukrajina povratila polozaje na oko 35 km od Kijeva

Ukrajinske snage ponovo su zauzele gradove i odbrambene položaje na oko 35 kilometara istočno od Kijeva, prema britanskim obaveštajnim službama, prenosi Gardijan.

08:33 – Guverner Dnjepropetrovske oblasti: Spasioci traže ljude među ruševinama

Rojters prenosi da je guverner Dnjepropetrovske oblasti, Valentin Rezničenko, izvestio da postoje „ozbiljna razaranja“ nakon što su dve rakete pogodile ukrajinsku vojnu jedinicu na periferiji Dnjepra. U izveštaju se navodi da spasioci traže ljude među ruševinama.

#related-news_0

08:20 – Rusija: Krivična istraga bioloških laboratorija u Ukrajini

Istražni komitet Rusije pokrenuo je krivičnu istragu zbog stvaranja tajnih bioloških laboratorija u Ukrajini, uz podršku SAD, saopštio je predsednik Komiteta Aleksandar Bastrikin u intervjuu za TAS S.

„Tražili smo raspoloživu dokumentaciju od Ministarstva odbrane Rusije i utvrđujemo okolnosti onoga što se dogodilo, u okviru krivičnog postupka koji smo pokrenuli po članu o razvoju i proizvodnji biološkog oružja za masovne žrtve“, rekao je Bastrikin.

08:09 – Pogođeno skladište nafte na severozapadu Ukrajine

Ukrajinske službe za vanredne situacije izveštavaju da je skladište nafte u selu Kalinovka na severozapadu Ukrajine pogođeno i da se tokom noći zapalilo.

„Pogođeno je skladište nafte u Kalinovki, okrug Fastiv, uz naknadnu vatru“, saopštila je agencija jutros.

08:01 – Ukrajina: Stradalo je 135 dece

„Od jutra 25. marta u Ukrajini je stradalo 135 dece usled ruske oružane agresije. Povređeno je 184 dece“, navodi se u saopštenju koje je podelio ukrajinski parlament.

07:43 – Brod koji je juče uništen je „Saratov“

Ruski desantni brod koji su juče uništile ukrajinske snage u blizini opkoljenog grada Berdjansk bio je „Saratov“, a ne „Orsk“, kako je prvobitno objavljeno.

Berdjansk, brod, eksplozija, Ukrajina, rat
Foto: EyePress News / Shutterstock Editorial / Profimedia

„Prema najnovijim informacijama, veliki desantni brod ‘Saratov’ uništen je tokom napada na okupiranu luku Berdjansk. Oštećeni su veliki desantni brodovi ‘Cezar Kunikov’ i ‘Novočerkask'“, navodi se u nedavnom izveštaju koji je objavio ukrajinski generalštab.

07:37 – Čelnici Marijupolja: Ljudi umiru od gladi

Ljudi u Marijupolju umiru od gladi, saopštio je Gradski savet, a prenose agencije. U dramatičnoj objavi istaknuto je da su ljudi počeli da umiru zbog manjka hrane u opkoljenom gradu.

Uništeno pozorište u Marijupolju Foto: EyePress News / Shutterstock Editorial / Profimedia

„Sve je više ljudi ostalo bez pristupa hrani“, stoji u objavi Gradskog saveta Marijupolja.

Navodi se i da su zaustavljeni svi pokušaji da se stanovnicima tog grada dopreme hrana i lekovi.

07:33 – Zelenski Evropi: Zakasnili ste sa zaustavljanjem Rusije

Pre nekoliko sati, ukrajinski lider Vladimir Zelenski održao je kasno noćno obraćanje na samitu Evropskog saveta u Briselu. On je istakao rusko uništenje i štetu njegovoj zemlji i zahvalio Evropi što se ujedinila u podršci Ukrajini. Zatim je evropskim liderima rekao da su postupili prekasno u zaustavljanju Rusije.

„Primenili ste sankcije. Blokirali ste Severni tok 2. Zahvalni smo vam. I s pravom. Ali bilo je i malo kasno. Jer da je bilo na vreme, Rusija ne bi napravila gasnu krizu. Bar je postojala šansa“, rekao je.

#social-embed_0

07:32 – Medvedev: Glupo je verovati da će sankcije imati bilo kakav uticaj na rusku vladu

Dimitrij Medvedev, bivši predsednik i zamenik šefa Saveta bezbednosti Rusije, rekao je u intervjuu ruskoj novinskoj agenciji RIA da je „glupo“ verovati da bi zapadne sankcije protiv ruskih preduzeća mogle imati bilo kakav uticaj na moskovsku vladu.

„Sankcije će samo konsolidovati rusko društvo, a ne izazvati narodno nezadovoljstvo vlasti“, rekao je Medvedev.

07:30 – Bajden danas  stiže u Poljsku

Predsednik SAD Džozef Bajden danas otputovati u grad u blizini poljsko-ukrajinske granice, u pokušaju da signalizira odlučnost Zapada protiv ruske invazije. Predsednički avion „Air Force One“ će sleteti u grad Žešov na istoku Poljske, manje od 80 kilometara od ukrajinskog tla. Uveče Bajden putuje u Varšavu.

BONUS VIDEO Marijupolj iz vazduha posle mesec dana borbi

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare